• Kristina står även i den lilla butiken som finns i anslutning till mejeriet. Foto: Tommy Pettersson
  • Kristina och Mathias Carlsson har god hjälp av hunen Kip med att ta hand om fåren. Foto: Tommy Pettersson
  • Geten är ett både trevligt och socialt djur.

Getost från Hejtorp

I Östergötland finns det en uppsjö av olika producenter av mejeriprodukter. På Hejtorps gård utanför Finspång gör man hantverksmässigt framställda ostar av den mjölk som getterna ger. Kristina och Mathias Carlsson driver sin verksamhet med både kärlek och passion för både osten och getterna samt med god hjälp av hunden Kip.

På Hejtorps gård finns det totalt ett hundra tal getter, tackor, killingar och bockar. 67 av dessa ger för närvarande mjölk och då drygt två till tre liter per dygn och djur som i runda tal blir 150 liter. Av detta gör man ost som man sedan säljer i den lilla mysiga gårdsbutiken. Vi går ut i hagen och Kristina säger till bordercollien Kip att hämta getterna vilket han gör med glädje.

– All de 67 getterna har namn och jag känner igen dem alla, berättar Kristina och klappar ”Floppy” som går bredvid oss. Kristina menar att geten är ett underskattat och lite missförstått djur.

Ett trevligt djur

– Geten är ett trevligt djur med en strikt social hierarki. ”Löve” som går där borta, säger hon och pekar mot en get som går med en klocka runt halsen, är den som bestämmer och det är ingen men muckar med, säger Kristina och skrattar lite lätt. Hur djuren får sina olika namn har alla sina olika historier berättar Mathias då vi står vid den griffeltavla som finns vid mjölkningsstationen. ”Viggen” och ”Gripen” är två namn som känns lite särskild Östergötland men det finns även namn som ”Snälla” och andra lite mera neutrala.

25 olika sorters ost

Av getmjölken gör man ost som man producerar i det egna mejeriet. Just nu har man 25 olika sorter i produktion. Kristina är den som hittar på nya sorter och tillverkar all ost.

Hon började prova att göra ost hemma i köket 2005 gick senare en kurs för att lära sig mera om just hur man producerar ost på ett proffsigt men hantverksmässigt sätt. 2007 byggde man sitt eget mejeri och där tillverkar man alltså getost efter konstens alla regler. Alla ostar har lokala namn och en av de som är täckta av grön parafin har namn av en av de äldsta getterna Matilda.

En mysig maskot

– Hon har egentligen slutat ge mjölk men vi har valt att behålla henne som en maskot, menar Kristina samtidigt som hon lägger upp en osttallrik till de kunder som just klivit in i den lilla men mysiga butiken som inte bara tillhandahåller ost utan även lite kaffe, kakor och lokalt producerad glass.