• Grale heter ölet som Ghost nu har släppt på ”bolaget”. Foto: Maria Ackerfors

Ghost släpper eget öl

Det maskerade Linköpingsbandet har slagit ner som en bomb i hårdrocksvärlden och just nu arbetar det med nya låtar till en platta som ska komma under 2015. Som om det inte vore nog så har bandet just nu släppt det egna ölet ”Grale”.

Att det svenska bandet Ghost tagit hårdrocksvärlden med storm är ju något av en underdrift. Även om du inte hört Ghost har du med all säkerhet sett bandets logga på en t-shirt om du befunnit dig bland hårdrockare de senaste tre åren. Den stilistiska säkerheten är på topp, och flörtarna med populärkulturella referenser från film, litteratur och allmän historia är subtila och smarta. Och då har vi inte ens närmat oss det rent musikaliska, där Ghost lyfter på hatten åt band som Blue Öyster Cult, ABBA, The Beatles och Beach Boys samtidigt som de håller sin sjuttiotalshårdrock i hårt koppel.

James och Dave är fans

Inte konstigt då att man plockat upp fans som James Hetfield från Metallica och Dave Grohl från Foo Fighters längs vägen. Utan att någonsin avslöja någon av medlemmarnas identitet – de leds av en satanisk påve, och onämnda gastar – har de byggt upp en egen värld och nått en kultstatus på två album som är få förunnade. När man slår sig in i dryckens värld är det till Nils Oscar Bryggeri och Patrick Holmqvist man går för att brygga’Grale”som är en scotch ale. Redan den stilrena etiketten vittnar om ett handfast grepp på uttrycket och alkoholhalten är självklart 6,66%.