• Nya testamentet finns på hotellrum i 197 länder. Foto: Tommy Pettersson
  • Stephan Fasth är gidionit. Foto: Tommy Pettersson

Gideoniterna delar ut 84 miljoner biblar

Sedan 1898 delar den kristna organisationen Gideoniterna ut Nya Testamentet på hotell världen över. Man finns just nu i 197 länder och hittills har man delat ut hela 84 miljoner biblar runt om i alla dessa länder.

– Det började med att vi delade ut testamenten på hotell men numera finns de även i fängelser, på sjukhus och vårdboenden, berättar Stephan Fasth som är hotellansvarig för Gideoniterna i Linköping. Han har ansvar för att dela ut biblar till omkring 30 hotell.

Ökat bibelintresse

– Vi märker ett klart stigande intresse av att läsa bibeln. Särskilt hotellrumsbiblarna brukar vara tummade och lästa. Det händer även att de helt enkelt stjäls men det är den enda typ av kriminellt beteende som i vart fall jag understödjer, skrattar Stephan och fortsätter att berätta om organisationens angelägna arbete.

– För drygt fem år sedan ville hotellkedjan Scandic inte ha våra testamenten på hotellrummen, de skulle bara finnas i receptionen och då tillsammans med koranen och andra religiösa skrifter. Det blev ett väldigt rabalder och folk som Göran Skytte gick ut och menade att man skulle bojkotta Scandic. Om det berodde på att man hotade med bojkott ska jag låta vara osagt men till slut ändrade de sig och numera invigs inte ett nytt hotell hos dem utan att vi finns med, berättar Stephan Fasth och ler nöjt. Han tror på Gud och Jesus och det är därför han hjälper till på detta sätt med att dela ut Nya Testamentet på hotellen i Linköping med omnejd.

Viktiga livsfrågor

– Jag tror att livsfrågor blir ännu tydligare när man sitter ensam på hotell, och då läser man gärna i bibeln. I vissa versioner av våra testamenten finns det röd skrift och det är sådant som Jesus sagt. Jag brukar säga till folk att de är där de kan börja läsa, berättar Stephan Fasth och fortsätter med att säga att de även delar ut biblar till alla sjunde- och åttondeklassare i skolan. Ett kärt besvär om man får tro honom.

– Det är väldigt få som inte tar emot ett testamente från oss och det spelar då ingen roll om man är kristen eller inte. Nästan alla tycker att det är bra att ta emot något från oss eftersom Gideoniterna inte kommer från något särskilt samfund utan är en fristående kristen organisation. År 1898 möttes två kristna affärsmän i Boscobel i Wisconsin i USA.

Kristna handelsresande

De fick idén att starta en organisation för kristna handelsresande. År 1899 startade John H Nicholson, Samuel E Hill och Will J Knights Gideoniterna och i juli 1908 delades de första 25 biblarna ut. Innan årets slut hade de placerat ut 5 774 biblar på hotellrum i 17 amerikanska delstater. I Sverige bildades Resande Köpmäns Kristliga Förening år 1919. Senare bytte man namn till Gideoniterna.