• Veterangänget GIF-flarna i Gammalkils IF har samlats för första träffen för året vid hemmaarenan Norrgårdsänga. Kratta löv, olja in möbler och sätta upp skåp ingick i de första arbetsuppgifterna. Längst till vänster står gruppens initiativtagare Carina Grennberger. Foto: Leif Larsson
  • Margareta Olofsson och Kurt Nilsson krattar löv vid dansbanan som 21 maj är plats för allsång för första gången. Foto: Leif Larsson
  • Sivert Börjesson slipar och oljar in utemöbler. Foto: Leif Larsson

GIF-lar vilken insats de gör

De flesta idrottsklubbar behöver ideella krafter. I Gammalkils IF ger veterangänget GIF-flarna välkommen stöttning. – Vi målar, reparerar och klipper gräs, förtäljer Carina Grennberger, kontaktperson hos GIF-flarna.

Fotbollsklubben Gammalkils IF håller hus ett par mil sydväst om Linköping. Som så många andra mindre föreningar är man beroende av insatser från medlemmarna. I klubben finns ett gäng som kallar sig GIF-flarna. De flesta som är med har nått pensionsåldern. Det hela började när Carina Grennberger, som tidigare spelat fotboll i klubben, passerade hemmaarenan Norrgårdsänga och såg en ful garagedörr. Något måste göras tänkte hon och skickade ut 50 brev till personer hon trodde kunde vara intresserade att vara med i en grupp som skulle kunna hjälpa till men även träffas och umgås.

– Jag fick en hel del svar och idag är vi 25 stycken. Kul med så stor respons. Vi drog i gång i april 2014, säger Carina.

Många uppgifter

När tidningen hälsar på så är det första träffen för året. 14 personer har mött upp vid klubblokalerna. Aprilvinden friskar i och krånglar till arbetet med att sopa bort grus framför entrén och att kratta löv vid dansbanan. Men gänget tappar inte sugen utan jobbar på. Andra insatser är att slipa och olja in bord och bänkar och att sätta upp skåp i klubbhuset. En del tar sig an lättare uppgifter som att sköta anslagstavlan eller bara peppa och ge råd. Dansbanan som ligger bredvid fotbollsplanen kräver sin skötsel.

– Den är vi stolta över och där ska vi 21 maj ha allsång för första gången, berättar Carina.

Stor uppskattning

Tanken är att allsången ska ge ett ekonomiskt överskott till klubben precis som GIF-flarnas andra arrangemang gör; höstfikat, familjerallyt och vinterns linedance.

– Vi får en hel del uppskattning från klubben för våra insatser, säger Carina.

Gänget träffas för övrigt varje tisdag i klubblokalen på Norrgårdsänga - och även då dras det in pengar till Gammalkils IF.

– Vi fikar vid varje träff och har en lista över vem som den gången har ansvar för fikat. Alla betalar 20 kronor och pengarna går till föreningen.

Alla har koppling

GIF-flarna hör hemma på alla möjliga orter i trakten, som Mantorp, Linköping, Sjögestad och Nykil men alla har någon slags koppling till Gammalkil.

– Vi tycker om att träffas och prata gamla minnen. Det en inte minns kommer någon annan ihåg. Gemenskapen är viktig och eftersom vi är ganska många så händer det en hel del även om vi bara är här i två timmar. Dessutom är det flera som är här på andra tider också, berättar Carina Grennberger.

Med tanke på namnet, fikar ni alltid med gifflar?

– Nej, de flesta tar med sig annat men Lasse Grennberger brukar ibland ha med sig gifflar, säger Jan Gustafsson, en i gänget och tidigare både spelare och även ordförande i Gammalkils IF i tio år.

Han tyckte han hade gjort sitt i klubben när brevet från Carina damp ner i brevlådan.

– Min bror Roger tyckte vi skulle gå på mötet som vi blev inbjudna till. Att kolla kunde ju inte skada och sedan var jag fast. Vi har jättetrevligt i gruppen. Numera är det vanligt i idrottsföreningar att pensionärer träffas och gör nytta, konstaterar Jan Gustafsson.