• Mattias Andersson och hans stalls juvel. Foto: Stefan Hedström
  • Mattias och Hans i pokalrummet. Foto: Stefan Hedström
  • Numera kan man åka både inne och ute i samma race. Foto: Stefan Hedström

Gillar att vara underdog

Ett liv av racing

I 32 år har den 41-årige Mattias Andersson ägnat hjärta och själ åt racing. Och kärleken till sporten verkar bara öka.

1982 var starten för Mattias, då han i nio års ålder körde en gokart för första gången. Sedan dess har han inte velat lämna förarstolen.

De unga åren

– Någon som alltid inspirerat mig och stöttat genom alla åren är min far Hans. Han var själv racingförare och kom tvåa vid tre tillfällen i SM. Jag köpte min egna gokart när jag var nio och ett halvt för mina sparade pengar. I tio års ålder började jag tävla, då det var minimumåldern. Vid femton år ålders kom jag två i VM och när jag var sjutton år blev jag SM-mästare. Min far har ställt upp vid varje tävling, berättar Mattias Andersson.

USA

1991 gjorde Andersson sin racingdebut och gjorde goda resultat i hela Norden ända fram till 1995. Till exempel kom han tvåa i det Nordiska mästerskapet inom Formel 3. 1995, ville Andersson ta ett nytt stort steg, då han flyttade till USA för att tävla. Redan 1996 fick Mattias Andersson chansen kör i det ärofyllda Indy Ligths, där han även där gjorde goda resultat.

- Något som är unikt med Indy Lights är den höga hastigheten, där man kör i över 300 km/h i stadslopp och ovalbanor, menar Andersson.

Tillbaka till Sverige

För första gången på sju år började Andersson tävla i Sverige igen, då i STCC 2001. STCC, numera Scandinavian Touring Car Championship, som först var ett svenskt standardvagnsmästerskap, men expanderade till ett skandinaviskt mästerskap 2011.

– 2004 bestämde jag mig för att skaffa ett eget stall och köpte en Alfa Romeo. Detta lade grunden för mitt stall idag. Jag gjorde goda resultat, men det var 2010 som gick bäst hittills i STCC med två segrar och jag kom fyra totalt, säger Andersson.

Dacia

– Jag gillar verkligen att vara underdog, vilken var en av anledningarna för att jag ville köra för Dacia. Där skaffade jag på eget bevåg ett tvåårigt kontrakt. 2013 hamnade vi åtta i STCC. Drömmen 2014 vore att ta den första segern för Dacia och då skulle jag också få min hundrade seger, berättar Andersson.

Dacia är ett rumänskt lågprisbilmärke som sedan 1999 är ägt av franska Renault. Till Sverige kom bilen 2009.

Gokart

1996 startade Hans och Mattias Andersson en gokarthall. Då var det ganska en ganska ovanlig företeelse.

– Jag kommer ihåg att när vi startade, så var en så lång kö som väntade på att komma in att vi inte kunde släppa in alla. Nu har vi både en inomhusbana och en utomhusbana, vilka man nu kan koppla ihop så man kan köra en lång bana, säger Mattias Andersson och fortsätter, nu kör min son gokart också, så cirkeln är sluten.

Fakta STCC

Race 1 & 2. 10/5 Knutstorp.

- Femma i båda heaten.

Race 3 & 4. 7/6 Göteborg.

Race 5 & 6. 12/7 Falkenberg.

Race 7 & 8. 23/8 Knutstorp.

Race 9 & 10. 6/9 Solvalla.

Race 11 & 12. 20/9 Mantorp.