• Framför Stångåstadens kontor - Tornet. Foto: Fanny Miles
  • Fredrik Törnqvist blickar ut över Linköping. Foto: Fanny Miles
  • Från kontoret på fjortonde våningen, syns en stor del av Stångåstadens bestånd. Foto: Fanny Miles

Gitarristen med bostadsmarknaden vid fötterna

Linköpings bostadsmarknad är en marknad i ständig utveckling. Staden expanderar kontinuerligt och bostadsutrymmet i dag måste tillåtas växa. Upplåtelseformer för olika förutsättningar är ett måste för att människor ska kunna trivas hemma.

Stångåstaden äger i dag var fjärde bostad inom Linköpings kommun. 33 000 kunder finns hos företaget och under de kommande åren är planen att investera fem miljarder kronor på Linköpings bostadsmarknad.

– Stångåstaden vill erbjuda mer än en fysisk produkt. Vi vill bidra till att göra Linköping till en levande stad, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Erfaren inom bostadsbranschen

Det var i juni förra året som Fredrik Törnqvist tillträdde som ny vd på Linköpings största fastighetsbolag. Staden byttes från Västerås till Linköping men till yrket blev hoppet inte lika stort. Törnqvist har en bakgrund som ekonom och har arbetat inom bostadsbranschen de senaste 20 åren, senast som vd för Mimer i Västerås.

Tre jobb efter examen

Ekonomi var inriktningen på Uppsala universitet och examen togs under det glada, och jobbtäta, 1980-talet.

–Det var ingen jobbkris på den tiden så jag hade tre jobb att välja mellan. Jag valde Riksbyggen då det verkade trevligast, säger Fredrik Törnqvist med lugn stämma.

Slumpvald yrkesväg

Hans yrkesliv har följt den röda tråden hela vägen. Fredrik själv menar att den tydliga linjen kom av en slump.

– När jag arbetade i Eskilstuna fick jag chansen att leda. Ganska snabbt kände jag att ledaryrket var min grej. Jag tror och hoppas att jag är bra på att inspirera människor. Det är viktigt att få människor att växa, säger han.

1 800 lägenheter åt Linköping

Vi sitter på hans kontor på fjortonde våningen i Stångåstadens kontor i Tornet. Där utanför glasväggarna ligger Linköping, bokstavligen vid Fredrik Törnqvists fötter.

–Vi räknar med stora volymer framöver. 250 lägenheter blev klara i fjol, 225 lägenheter är under produktion och under slutet av året kommer vi att påbörja bygget av 150 lägenheter. Nästa år planerar vi att börja bygga minst 500 bostäder och sammanlagt är 1 800 lägenheter planen för de närmsta åren men det beror såklart på hur Linköping utvecklas, berättar han.

Ambition att bli ännu bättre

Det finns ett starkt driv bakom den lugna ytan. Ambitionen att alltid bli lite bättre är konstant närvarande och det är med märkbar stolthet han talar om sin relativt nya arbetsplats.

–Vi har en enormt positiv stämning här på jobbet. Det sitter liksom i hjärtat på personalen att ta hand om de boende och ge god service. Jag har ett väldigt roligt jobb, säger vd:n.

Familjen Törnqvist har även de gjort sig väl hemmastadda i Linköping. Dottern går på högstadiet och sonen har just börjat läsa på Linköpings universitet.

– Vi ville bo någonstans där hela familjen skulle trivas och Linköping är ungefär samma typ av stad som Västerås. Det finns ett starkt näringsliv här och ett starkt universitet, säger han.

Ingen svindel

Fredrik Törnqvist sitter bra i sin kontorstol. Härifrån kan han bevaka bygget nere på Industrigatan och han kan nästan se hela vägen bort till Vallastaden och nybyggnationen på Eddan. Föga förvånande undrar man lätt hur det är med höjdrädslan.

–Som tur är har jag ingen, säger han och blickar ut över Linköping.