• Alin Mechenici och Luiza Timoc är med sitt företag Highway to Business arrangörer i Linköping för Space Apps Challenge, en världsomspännande tävling där idéer som handlar om rymden ska spånas fram. Vinnaren i tävlingen får besöka Nasa i USA och vara med om en raketuppskjutning på plats. Foto: Leif Larsson

Global rymdtävling i Linköping

Den 22-24 april är Linköping med i ett arrangemang som Nasa, rymdmyndigheten i USA, står bakom. Då avgörs Space Apps Challenge, en världsomspännande tävling som går ut på att komma med idéer och lösningar till problem som rör rymden, jorden och resor till Mars.

– Det är häftigt att vara del av något globalt och få se hur man gör i andra delar av världen. Vi ska ha Skype-kontakt med andra länder och även med Nasa, berättar Luiza Timoc, projektledare i Linköping. Hennes sambo Alin Mechenici är vd för företaget Highway to Business som är arrangör i Linköping.

På Creactive

I veckor före evenemanget har paret haft fullt upp med marknadsföring, att locka lag, jaga sponsorer och hitta lösningar till allt praktiskt. Det hela äger rum hos Creactive i Collegium i Mjärdevi.

– Vi hoppas på tio lag. Det bästa är om varje lag innehåller fyra-fem personer. Hittills har bland annat ett lag från Norrköping anmält sig, de har vunnit förut. Ännu är det bara Linköping som är arrangör i Sverige, kanske Stockholm hoppar på i sista stund, förtäljer Alin Mechenici.

Alla är välkomna

I princip vem som helst kan vara med och tävla. Det gäller bara att ha intresse för och gärna kunskap om rymden och teknologi. Nasa slår fast att programmerare är välkomna liksom nybörjare, studenter, experter, ingenjörer, formgivare, ja all tänkbara kategorier av människor. De som anmäler sig har sex olika teman att välja på: flygvetenskap, teknologi, jorden, solsystemet, resa till Mars och rymdstation. Inom varje kategori finns tre-fyra förslag på projekt, av olika svårighetsgrad, och lagen väljer var sitt att arbeta med. Det kan exempelvis vara att bygga en raketmodell, skapa en drönarapp, formge astronautkläder eller skapa en virtuell verklighet i vilken man kan bygga en rymdhamn på Mars. Totalt finns ungefär 20 olika projekt på menyn.

– Till sin hjälp har lagen mycket data från Nasa som öppnar upp och gör mycket av sin interna information tillgänglig, berättar Alin Mechenici.

Resa till Nasa

Tävlingen som arrangeras för femte året i rad kallas för ett hackathon som är ett evenemang där människor vid datorer samarbetar för att komma fram till tekniska lösningar vad gäller hård- och mjukvara. Och detta hackathon handlar således om rymden. Hjärnor på omkring 200 platser i över 70 länder funderar över rymdfrågor, exempelvis i Guatemala, Nya Zeeland, Sydafrika och Bangladesh.

– Tävlingen för samman folk, företag och människor som delar med sig av sin kunskap och sitt intresse. Det kan säkert bli så att företag hittar personer att anställa, påpekar Luiza Timoc och berättar att alla projekt kommer att publiceras på nätet. I tävlingen utses en till två lokala vinnare och vilka det blir står klart redan 24 april. Dessa går sedan vidare till den globala kampen. Man får då i en video presentera sitt projekt för Nasa som utser den slutliga segraren.

– De som vinner globalt får en resa till Nasa med allt betalt och dessutom får man assistera vid en raketuppskjutning, upplyser Alin Mechenici.