Globala veckorna har startat

I helgen startade Globala veckorna som pågår till den 27e november. Under veckan fokuserar man på hur vår livsstil påverkar världen och hur världen påverkar oss.

Invigningen smygstartade redan på fredagen då Linköping och Norrköpings globala veckor fick en gemensam start med invigningen av fotoutställningen Child Mother på Galleri Kameleont, Trädgårdsgatan i Norrköping. Utställningen kommer också att finnas på Linköpings stadsbibliotek, men ett annat format.

Gemensam start

Invigningstalade gjorde Louise Malmström (S) kommunfullmäktiges ordförande i Norrköping och Nils Hillerbrand (MP), kommunalråd i Linköping.

– Globala veckorna påminner oss om hur viktigt det är att tänka globalt när vi agerar lokalt. Mycket av det vi köper in som kommun, företag eller privatperson är producerat på andra sidan jorden och många gånger under oacceptabla arbets- och miljöförhållanden. I Linköpings kommun är vi på gång att växla upp arbetet kring rättvis handel och nästa höst står vi värd för den årliga konferensen Fairtrade Forum, säger kommunalråd Nils Hillerbrand (MP).

Namnkunniga deltagare

Det är fjärde året i rad som Globala Linköping pågår och i årets program för allmänheten och skolan finns bland annat Martin Schibbye journalist och författare, författarna till antologin Sverige- en (o)besvarad kärlekshistoria Nivin Yosef och Lejla Hastor, journalisten Marika Griehsel, balkanbandet Balkan Bagpacks, fotografen Pieter Ten Hoopens och Plan Internationals fotoutställning Child Mother och Geodomen där klimatdata visualiseras av SMHI.