• Nu ska Globenteatern bli ett Teaterns hus. ”Det kommer att bli full fart” säger Håkan Bäck. Foto: Mattias Sävenstrand

Globenteatern blir ett Teaterns hus

Globenteatern ska bli ett Teaterns hus i Linköping. – Vi har nått ett läge då det gäller att gasa eller lägga ner, säger Håkan Bäck, ordförande för Globengruppen.

Globengruppen riskerade att till hösten stå utan lokal då studieförbundet NBV var redo att lämna det hus som man idag delar på Snickaregatan.

– Allt ställdes på sin spets och det krävdes snabba beslut. Men vi har valt att satsa ännu mer, säger Håkan Bäck.

Globengruppen står från och med augusti som ensam hyresgäst för det anrika IOGT-huset. Om gruppen inte gått in och skrivit på kontraktet fanns det andra intressenter, bland annat en idrottsföreningen som ville träna kampsport.

– Det hade varit ett helgerån mot det här unika huset, säger Håkan Bäck med ett skratt.

Kreativa möten behövs

Dansens hus startades upp i Linköping för ett år sedan och ateljéhuset ALKAhar funnits länge och har visat att det finns intresse för kreativa verksamhetsplattformar, menar Globengruppen.

I dag finns det inte så stora alternativ för de fria teatergrupperna i Linköping, enligt Håkan Bäck. Globengruppen delar bland annat huset med en dansverksamhet.

– Att det i en stad av Linköpings storlek inte funnits ett hus med fokus på fri teater och repetitioner är väldigt märkligt. Tanken är att vi nu ska öppna huset för all icke-institutionell teater i Linköping.

Fler ungdomar

Det innebär att scenverksamhet, som amatörteater, revy, barn- och ungdomsteater, ska få ta större plats.

– Vi har idag en ungdomsverksamhet med ungefär 80–100 ungdomar, det hoppas vi kunna dubbla, säger Håkan Bäck.

Därtill har gruppen lagt ut trevare till gymnasieskolor för att kunna starta en estetutbildning med fokus på drama, teater och musikal.

– Tanken är att vi ska stå för teaterdelen och skolan för grundämnesutbildningen. Om utbildningen blir verklighet siktar vi på att starta hösten 2014.

Samarbetspartnerts är i nuläget bland andra Stågåstaden och NBV, men gruppen hoppas att kommunen ska vilja bidra och har ansökt om ett hyresbidrag om 60 000 kronor per år.

Invigning i augusti

– Vi hoppas verkligen att Linköping vill och kan stötta denna satsning. Det blir otroligt mycket kultur för en spottstyver, säger Håkan Bäck.

Redan i höst ska verksamheten dra igång. I augusti ska delar av lokalen fräschas upp och den 22:e september är det invigning och därefter ska huset bli den teaterplattform som saknas i Linköping.

– Det kommer att bli full fart. Vi ska ha teater för seniorer, vi ska ha ungdomsverksamhet, kurser och föreställningar så klart. Ambitionen är att fylla huset med aktivitet, 24 timmar om dygnet året runt, säger Håkan Bäck.