• Linköpingsförläggaren Marie Tomicic har skrivit boken "Ta Makten" tillsammans med Stockholmsjournalisten Leone Milton. Foto: Dennis Petersson

Gör det svåra enkelt med ny bok

Med inspiration från den kognitiva beteendeterapin vässade Marie Tomicic och Leone Milton sina kreativa pennor. Under tre år pågick ett intensivt arbete som till slut resulterade i boken "Ta Makten", en bok som är baserad på psykologiska metoden ACT, och innehåller tips och övningar för att få en bättre självkänsla och gilla sig själv. – Jag tror många skulle ha behållning av den, säger Linköpingsförläggaren Tomicic.

Olika är ett, till viss del, Linköpingsbaserat förlag som för tio år sedan bildades av den före detta forskaren Marie Tomicic och Lovisa Almborg. Med viljan att utmana de stereotypa könsrollerna inom barnlitteraturen var de långt före sin tid när de gav sig in i den tuffa förlagsbranschen. Nu har över 100 titlar getts ut som alla, på olika sätt, satt den konservativa struktur, som tidigare tillämpats, på prov. 

– Med tiden har våra ställningstaganden breddats till allt från etnicitet till funktion, ja man kan egentligen säga att vi försöker lyfta in fler perspektiv i barnlitteraturen. Vårt mål är att bidra till jämställdhet, jämlikhet och ett inkluderande samhälle där alla får plats. Det är vad som driver oss här på förlaget varje dag, säger Marie Tomicic och fortsätter:

– När vi grundade förlaget hade jag en son som var fem år och jag var så himla trött på barnböckerna. Han bodde varannan vecka hos mig och varannan vecka hos sin pappa och det fanns inte en enda bok som speglade det som ett självklart sätt att leva, utan han fick hela tiden budskapet att han saknade någonting.

Normalisering

Genom åren har deras böcker fungerat som ett fönster, men också som en spegel, för barn och ungdomar runt om i hela Sverige. De har satt ljus på flera livssituationer, vilket gjort att dessa med tiden har normaliserats och medvetenheten i samhället har ökat.

– Barnböcker handlar inte bara om att identifiera sig själv utan om barn läser om andra livssituationer är dessa inte längre något konstigt för dem när de kommer ut i världen. På det sättet är böcker väldigt kraftfulla, säger Tomicic.

Nylanserad

Nyligen lanserade Linköpingsförläggaren boken "Ta Makten", en bok hon skrivit tillsammans med Stockholmsjournalisten Leone Milton. Med inspiration från metoden ACT, som är en förgrening från den kognitiva beteendeterapin, har de sammanställt tips, information och övningar om hur man ska ta makten över sitt liv. Där avhandlas alltifrån självkänsla och självförtroende till hur vi kan möta rädslor och ångest.

– Jag har alltid velat göra det svåra enkelt för att jag själv tycker att det är svårt att läsa tunga texter, framförallt när de bara pekar ut problemen, jag vill ha lösningarna också. Det tycker jag att ACT-perspektivet gör, säger Tomicic och avslutar: 

– Boken är skriven för ungdomar, men även vuxna kan lära sig mycket av boken, jag har liksom lärt mig det här under arbetets gång. Jag tror att många skulle ha behållning av den här boken. 

Presentation

För de som vill veta mer om boken kommer författarna att presentera den under bokmässan vid Linköpings stadsbibliotek lördagen den 3 december.