• Britta Andersson som driver "Britta och Lennarts Nära Kött" tycker att man ska satsa på närproducerat på julbordet. Foto: Dennis Petersson
  • Vid butikerna i Norsholm, Norrköping och Linköping säljs även produkter från andra lokala producenter, till exempel Hovsenap från Vadstena. Foto: Dennis Petersson
  • Ett annat exempel på en närproducerad vara som står på hyllorna är glöggen från Brunneby musteri. Foto: Dennis Petersson

Gör ett julbord med östgötsk klang

När du inhandlar varor till julbordet, satsa på närproducerat, det tycker i alla fall Britta och Lennart Andersson som driver företaget "Britta och Lennarts Nära Kött". Vid butikerna i Norsholm, Norrköping och Linköping finns allt kött du behöver till det traditionella julfirandet. Skinka, salami, sidfläsk, prinskorv, sylta och pastej, det är bara en liten del av det stora urvalet.

– Åk till en valfri stormarknad, fyll kundvagnen med varor och åk hem och vräk i dig en massa mat, hur kul är det? Köper man närproducerat finns det en story bakom, plus att du verkligen känner att det är äkta vara. Det räcker väl att man köper mandariner och andra frukter från länder långt bort, det som går att få tag i är en annan sak, säger Britta Andersson och fortsätter:

– Vi har märkt att intresset för närproducerat har ökat väsentligt under de senaste åren. Kunderna säger dels att de vill känna sig trygga med vart det kommer ifrån, men också ungefär så här: "nu äter vi mindre kött, men när vi väl gör det ska det vara gott".

Låg ersättning

Efter att ha drivit lantbruk i 20 år, fött upp Herefordkor och sålt kött till Scan tröttnade Britta och Lennart Andersson. Ersättningen sjönk och paret valde att starta en ny verksamhet inom företaget, och på det viset göra det möjligt att sälja direkt till kunden, utan mellanhänder. För åtta år sedan slog de upp dörrarna till sin butik och manuella köttdisk på Slussvägen i Norsholm, då var de före sin tid, sedan har de utökat med butiker i så väl Linköping som Norrköping.

– Vi kände på oss att behovet av manuella köttdiskar skulle öka, och det gjorde det ju också, men då var utbudet ytterst begränsat. Här i Norsholm styckar, tillagar och säljer vi köttet, så man kan verkligen kalla det närproducerat, säger företagaren.

Ett helt djur

Något som köttexperterna har varit noga med att marknadsföra till sina kunder de senaste åren har varit den så kallade jullådan. När efterfrågan av kött ökar så kraftigt som den gör under julen uppstår problem, något deras egna koncept hjälper till att lösa.

– Vi säljer alltså en jullåda på åtta kilo med olika sorters fläsk. Då kan du slakta en gris, och ta tillvara på alla delar, vilket resulterar i julskinka, revbensspjäll, färs och fläskytterfilé. Gör man inte på det sättet går en massa kött till spillo, och det funkar inte. De stora slakterierna börjar lagra julskinka i april månad, och då blir det ju inte särskilt färskt, säger Britta Andersson och avslutar:

– Det har varit väldigt värdefullt, både för oss, men också konsumenterna att förstå att det faktiskt är ett helt djur som måste slaktas om man ska ha en julskinka till exempel. Hos oss kan man inhandla allt kött som behövs till julbordet.