Gör skillnad lokalt!

Linköpings-Postens reporter Rebecca Björkholm volontärarbetade under förra året i en nepalesisk bergsby. Hon hjälper nu de jordbävningsdrabbade genom en insamling till organisationen Conquer Nepal och Janakalyan Ubapariwar, den byledda organisationen som arbetar med återuppbyggnaden i vännen Indras by.
– I Indras fall handlar det om att finansiera bärhjälp av tält och byggnadsmaterial. Byborna själva behövs just nu ute på fälten – det är viktigt att de klarar sin egen matförsörjning, säger Rebecca Björkholm. 

Gräsrötter motverkar korruption

Conquer Nepal arbetar just nu i några av de mest utsatta distrikten. Organisationen, som grundades 2012, består av över 100 lokala volontärer. Tidigare har de bland annat utbildat 10 000 socialt utsatta barn och ungdomar. På uppdrag av utbildningsministeriet arbetar de nu för att uppföra tillfälliga skolor i distriktet Sindupalchok. 

– I Nepal, som präglas av utbredd korruption, tror jag på att stödja lokala gräsrotsrörelser där pengarna går direkt till de behövande. Shreejan och hans team gör ett ovärderligt och väldokumenterat arbete som förtjänar allt stöd de kan få, säger Rebecca Björkholm som även påpekar att alla Linköpingsbor kan hjälpa efter egen förmåga.

– En summa som motsvarar en dagens lunch i Linköping kan nära en nepalesisk familj i över en vecka. 

Donationer

Insamlingen ”Rebuilding Nepal the Local Way” finns på http://www.gofundme.com/w85ddxs
För att donera direkt till Conquer Nepal, gå till http://www.conquernepal.org.np/
För mer information, kontakta Rebecca Björkholm genom redaktionen.

Yoga för Nepal

På lördag välkomnas Linköpingsborna till ett gratis yogapass i Trädgårdsföreningen. Eventuella donationer går oavkortat till de jordbävningsdrabbade i Nepal. Ett unikt tillfälle att kombinera hälsosamt parkhäng med ett gott syfte. 

– Alla intresserade är varmt välkomna att delta, oavsett nivå. Det är ett härligt inkluderande tillfälle att prova på välgörande yoga ute i det fria. Passet är gratis, men man kan självklart även passa på att skänka en slant till behövande i Nepal, säger yogaläraren Rajesh Sudhan som tillsammans med hustrun Sandra Severinsson driver studion Yoga Shastra.

Avslappnande 

Passet i traditionell Hatha yoga hålls lördagen den 13 juni klockan 15 till 16:30 i Trädgårdsföreningen. Rajesh håller tummarna för strålande solsken, men oavsett väder är mötestid och plats klockan 14:45 vid scenen. Yogapasset inleds med en avslappningsövning, följd av andningsövningar och den välkända solhälsningen. Där efter följer några enkla yogapositioner. Avslutningsvis hålls en längre avslappnings- och meditationsstund. Inga förkunskaper behövs. 

– Ta gärna med en matta eller filt om du inte vill ligga ner direkt i gräset, tipsar Rajesh.

Rebecca Björkholm