Gör som tjuven

Åter sänker sig mörkret över oss och det ges tillfälle att vara inomhus, kanske tända en bras och bara mysa. Dessvärre inbjuder även höstmörkret till att göra inbrott då detta hjälper tjuven att dölja hans ljusskygga verksamhet. Genom att tänka på samma sätt som de långfingrade kan man undvika att få objudna gäster i hemmet.

Guld, kontakter och hemelektronik är på tjuvens topplista när det gäller vad som är mest attraktivt att stjäla, men även trädgårdsredskap och gräsklippare ligger högt på listan.

– Tjuven gör alltid en bedömning om det är värt att bryta sig in i din bostad. Man kanske inte tänker på det men de tittar alltid in genom ett fönster eller genom en brevlåda innan de bryter sig. De vill veta om det är värt att göra ett inbrott, berättar Erik Thulin vid Linköpingspolisen.

Skaffa bankfack

– Sedan ska man aldrig förvara guld och annat som lätt kan omsättas i kontanter i bostaden. Har man ringar och annat dyrbart är det enda raka att skaffa sig ett bankfack eller möjligen ha ett litet kassaskåp hemma. Det finns egentligen ingen annan lösning när det gäller små och dyrbara föremål, menar Erik Thulin. Det är inte bara kontanter, guld och elektronik som stjäls. Inbrottstjuven tar även verktyg, motorsågar och gräsklippare. Att fotografera sina ägodelar kan vara en god hjälp för polisen.

Fota dina värdesaker

- För oss underlättar det mycket om det finns foton på ägodelar samt verktyg. Det stjäls mängder av begagnade motorsågar, gräsklippare, röjsågar med mera. Det är inte alltid man har kvar kvitton eller tillverkningsnummer på sina saker men man kommer kanske ihåg att röjsågen har en repa på kåpan, eller att gräsklipparen har färgstänk på handtaget. Om man kan beskriva sina stulna ägodelar mer detaljerat och även bifoga foton på sakerna blir det enklare för oss att härleda olika värdesäker, tipsar Erik Thulin.

Ligor härjar

Den senaste tiden har en mängd bostadsinbrott inträffat i Östergötland.

– Det är både så kallade livsstilskriminella samt olika ligor, främst från utlandet, som begår bostadsinbrott och ofta är de specialiserade på en sak, till exempel guld eller båtmotorer, fortsätter Thulin som tycker att flera borde höra av sig till polisen om man sett eller hört nåt misstänkt.

- Det är till stor nytta att allmänheten hör av sig om till synes obetydliga iakttagelser. Då kan vi skicka ut en patrull och kontrollera en misstänkt person eller ett misstänkt fordon, avslutar Erik Thulin vid Linköpingspolisen.