• Göran Nordfeldt har en mångfald i sina shower. Han trollar, jonglerar med bollar, viker ballongdjur, spelar clown och buktalar med apan Nicki.

Göran trillade in på trolleribanan

Mr Goran har levt på att vara trollkarl sedan år 2000. Helst trollar han för barn. - Det gillar jag skarpt. De är så härligt engagerade, påpekar Göran Nordfeldt, som han egentligen heter.

Han valde artistnamnet Mr Goran som låter tuffare än Mr Göran och det passade också bara till hans magiska ord inför varje trollkonst, go, go, go. Och nog är det aktion när Göran från Skeda Udde utför sina nummer. För tidningen visar han trick med kaniner, spelkort och bollar och det gick inte att fatta hur han lyckades. Som det ska vara när en trollkarl uppträder.

Det var inte på något sätt givet att han skulle slå in på trolleribanan. Göran läste teologi och hängde med en kompis på en kristen trollerikonferens i Danmark.

– Där insåg jag att det kristna budskapet kunde komma fram bättre om man inte bara hörde det utan också fick se det. Då passade trolleri perfekt.

Göran förklarar vad han menar i ett trick med tre olika långa rep. Det korta repet föreställer en person om känner sig liten och obetydlig medan det längsta repet är en som tror sig vara stor och mäktig. I tricket gör Göran alla tre repen lika långa.

– Då visar man att ingen människa är mer eller mindre värd än någon annan, säger han.

Barn är bäst

Efter en del turer så bestämde sig Göran för att bli trollkarl. I augusti 2000 startade han sin firma och det fungerade från start. Han uppträder mycket i Östergötland, men även på många andra håll i Sverige.

– Jag trollar för bland annat föreningar, företag, kyrkor och förskolor. Det beror på vem som vill anlita mig. Blandningen är kul.

Störst är barn- och familjegenren. Tur det, för Göran gillar att visa sina tricks för unga åskådare.

– Det är kul med barn. De är med hela tiden och har invändningar, säger att man fuskar, och säger att de vet hur jag gör. Då är det roligt med en knorr på slutet då de bara gapar och undrar hur det gick till.

Göran påpekar att det viktigaste med trolleri är presentationen.

– Den är 90 procent medan tekniken står för tio. Mycket handlar om själva crescendot. Det jobbar jag mycket med för att få rätt. Det är viktigt vad man säger på slutet och att tajmingen är den rätta, förklarar magikern.

Det tar förstås olika lång tid att lära in trollerikonsterna. Göran hämtar sina trick från eget huvud men det går också att köpa dem.

– Inte i Sverige men överallt i USA. Man kan få tricken på mejl eller som produkter på posten.

Har en mångfald

För ett antal år sedan visades en tv-serie där en trollkarl avslöjade trick. Det var inte populärt hos andra trollkarlar, berättar Göran. Knepen ska vara hemliga.

– Vi har en organisation som heter Svensk Magisk Cirkel och medlemmarna får skriva på ett papper och lova att inte avslöja några tricks. Det är en hederskodex som trollkarlar lever under, poängterar Göran.

I sina shower är Mr Goran inte bara trollkarl utan uppträder också som clown, han jonglerar och buktalar tillsammans med apan Nicki.

– Jag anstränger mig för att ha en mångfald. Då är det alltid något som roar alla, påpekar Göran som även sysslar med ballongarrangemang till olika events hos bland annat företag och privata fester.

Göran Nordfeldt ångrar inte att han valde trollkarl som yrke.

– Det är en förmån och jag lever min hobby. Fast nu är det ju inte längre en hobby, säger han med ett skratt.