• Ny ägare till Göta Hotell är AB Göta Kanalbolag. Foto: Pressbild/ Göran Billesson

Göta Kanal tar över Göta Hotell

Ett unikt läge precis där passbåten passerar och en roll i klassiska filmen ”Göta Kanal”. Så kan man kanske sammanfatta Göta Hotell i Borensberg, det gamla grosshandlarparadiset från anno datzumal. Nu köper AB Göta Kanalbolag fastigheten och söker en ny krögare som vill driva verksamheten framåt.

– Vi har alltid velat köpa Göta Hotell, svarar avgående vd:n för AB Göta Kanal Anders Donlau på frågan om varför man i ena stunden säljer av fastigheter och mark för att i nästa ögonblick köpa ett anrikt hotell.

– Göta Hotell är en symbol för Göta Kanal och kanske, förutom, de vita båtarna det som folk verkligen känner till när det kommer till Göta Kanal. Det blev klart nu i fredags, själva köpet av fastigheten och det känns verkligen bra att vi nu äger själva byggnaden och inte bara marken, menar Anders Donlau. Just nu letar man efter någon som vill och kan driva verksamheten vidare.

Ny krögare

– Skriv gärna att man kan höra av sig till mig, skrattar Anders Donlau och säger sedan att man har självklart lite förväntningar och krav på den som ska driva det anrika hotellet.

– Att servera korv och hamburgare är inte den typ verksamhet vi vill ha i första hand, det skulle vara trevligt om någon med ambitioner åt White Guide-hållet vill ta över och driva vidare samt att man förstår att man har en ganska kort säsong även om det finns möjlighet att driva verksamhet året runt. Just nu så hålls Göta Hotell stängt och man kommer att göra viss upprustning, bland annat så kommer man att byta värmeanläggning. Genom köpet av hotellet skapas synergieffekter där framtida investering kommer att stärka hela besöksmålet Göta kanal.

Hotellfakta

Göta Hotell byggdes 1908 och ligger mellan Göta kanal och Motala ström i Borensberg. Hotellet har idag 11 rum samt 2 matsalar och en uteservering. Byggnaden syns i filmen ”Göta Kanal” där bland annat folkkära skådespelare som Janne ”Loffe” Carlsson, Kim Anderzon och Magnus Härenstam medverkar.