• Här är hela gänget som deltog under måndagskvällen. Foto: Dennis Petersson
  • Adam Ismail och Romeo Werede tog intiativet, KFUM Linköping hjälpte till. Nu är de ledare för "Basket för alla" i Bergahallen. Foto: Dennis Petersson
  • Det var högt tempo, mycket jubel och många stora leenden. Foto: Dennis Petersson
  • "Det spelar ingen roll om du kan kasta boll eller inte. Här är alla välkomna", förklarar ledarna. Foto: Dennis Petersson

Grabbarna tog succéartat initiativ

Under förra sommaren var de två av alla Bergaungdomar som spelade, njöt och hade roligt när allaktivitetsparken bemannades av KFUM Linköping. Idag är Romeo Werede och Adam Ismail ledare i föreningen, för initiativet "Basket för alla". "Det spelar ingen roll om du kan kasta boll eller inte. Här är alla välkomna", förklarar de.

Det är med stora leenden på läpparna som de båda ledarna intar Bergahallen en sen måndags kväll. Vi slår oss ner på en av bänkarna och ser hur lokalen fylls av basketsugna ungdomar innan 25-åriga Adam, till vardags ingenjörsstudent, konstaterar: 

– Hela den här grejen har gått så mycket bättre än vi själva hade trott. Vi hade inte förväntat oss att det skulle dyka upp så mycket folk, så ofta, men konceptet funkar verkligen, och det har det gjort redan från första stund. Under jullovet hade vi 25 deltagare, då var det trångt här i hallen kan jag lova.

Såg en möjlighet

Det var i november förra året som den första basketkvällen ägde rum, sedan har ledarna och ungdomarna återvänt, vecka efter vecka, i oavbruten följd. Efter KFUM:s sommarintiativ såg Adam, och hans kompis Romeo, 19, en möjlighet, och en stor efterfrågan. Aktiviteterna kunde inte upphöra, och lösningen blev "Basket för alla".

– Det betydde oerhört mycket att KFUM bemannade parken förra sommaren. Många som inte hade möjlighet att spela annars hittade ett sammanhang, och basket var en av de mest populära sporterna. Då tänkte vi att det är bättre att initiativet fortsätter istället för att alla sitter hemma under vintertiden, eller bara strövar runt på gatorna.

Gemenskap

KFUM nappade på förslaget och de båda Bergagrabbarna fick möjlighet att genomföra sin vision. De fick möjlighet att skapa en arena där alla kände sig trygga, en plats för gemenskap, samarbete och glädje, något de garanterat har lyckats med.

– Det spelar ingen roll om du kan kasta boll eller inte. Här är alla välkomna. Ibland deltar spelare från KFUM:s basketlag och för dem är det bra träning medan vi kan lära oss nya saker, berättar de två basketledarna och fortsätter:

– Det här ska vara en plats där alla ska kunna vara sig själva, en plats helt utan mobbning. Vi hoppas att det ska skapa trygghet för de som deltar, inte bara här i Berga, utan att de känner sig likadant överallt i hela samhället.

Behovet styr

Nu hoppas de få fler, och bättre, halltider, men att bilda ett basketlag är, och har aldrig varit målet. Hit ska ungdomarna komma bara för att ha kul, utan press från tränare och lagkamrater.

– Vi tycker givetvis att det här initiativet är hur kul som helst, det är det här som skapar trygghet. De här två grabbarna efterfrågar en baskettid och vi gör det i vår tur inte svårare än vad det är, utan det är klart vi hjälper dem, säger KFUM:s verksamhetsutvecklare Sahar Khalili och avslutar:

– För oss är det behovet som styr, i alla lägen.