• Julius Nord målar graffiti på en vägg utanför Östergötlands museum. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Julius Nord är en av kursledarna. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Deltagarna är 12 till 45 år. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Graffitikurs för alla åldrar

Street Art Academy LKPG anordnar en gratis kurs i graffiti och street art. Julius Nord och Joakim Andersson är de konstnärliga ledarna. – Min förhoppning är att gruppen först ska inspireras av varandra och av oss, och sedan ska det bara flyta på, säger Julius Nord.

Nu pågår ansökningarna till hösten. Kursen börjar den 10 september och gruppen kommer att träffas varannan vecka under ett år. Alla som är över 12 år får söka. Just nu har tio personer sökt till kursen och deltagarna är allt från 12 till 45 år. För att vara med i kursen krävs inga erfarenheter, tanken är att de som tidigare har målat graffiti kan hjälpa de som aldrig har testat det.

– Vi blir en arbetande grupp i stället för individer, menar Julius Nord.

Utställning

Julius Nord och Joakim Andersson kommer att gå igenom alla grunder inom graffiti och street art. Gruppen får bland annat lära sig hur graffiti kom in i den kontemporära konsten. Målet med kursen är att göra en utställning hösten 2015 på Östergötlands museum.

– Grejen att visa upp sin konst är häftigt i sig, och att visa upp det på ett museum blir ännu häftigare, säger Julius Nord.

Mer accepterat

– Graffiti har blivit mer accepterat än det var i början. I Linköping har det varit jättedåligt för graffitimålare, då det inte har funnits någon laglig vägg. Men i början på sommaren öppnades en laglig vägg, så det är ett väldigt stort steg på vägen för den här staden, berättar Julius Nord och förklarar att Street Art Academy LKPG har kommit med förslag till projektet.