• Raymond Svejd och Joakim Andersson Foto: Olivia Ahonen
  • Tavlor som ska ställas ut Foto: Olivia Ahonen

Graffitiutställning i Skäggetorps kyrka

Graffitikonstnärerna Raymond Svejd och Joakim Andersson ställer ut sina verk i Skäggetorps kyrka. Vernissagen är den 13e april. Musiken står hiphopgruppen Studio 201 för.
Joakim Andersson beskriver utställningen som modern graffitikonst
– Den kanske inte lockar de riktiga finsmakarna, men det är kul om de kommer också, säger Joakim Andersson.
Annat än vandalism
Tanken med utställningen är att visa att man kan göra så mycket mer med sprayburkar än att vandalisera.
– Jag kommer från Norrköping där det finns möjlighet att måla lagligt på en vägg nere vid Kolhamnen. När jag jobbade med ungdomar i Linköping märkte jag att de målar mer olagligt. De vet inte riktigt vad de ger sig in på och kan bli utsatta för tuff behandling av polisen. Joakim Andersson menar att man i Norrköping sett att det olagliga målandet har gått ner sedan man införde lagliga graffitiväggar.
–  I Norrköping jobbar man med att uppmuntra ungdomar att måla graffiti på lagliga platser. Äldre generationer är ovana och kan tolka graffiti som något ur kontroll. Då bli lite rädda om det sitter på deras hus. Jonna Allvin är informationsansvarig vid Skäggetorps kyrka.
–        Det är en ny uttrycksform som passar området, säger Jonna Allvin om valet av utställning. Det är skillnad på klotter och graffiti och vi vill tilltala en yngre publik. Om hur hon tror att graffitiutställningen kommer tas emot svarar Jonna Allvin. Jättespännande, jag har ingen aning. Vi har mest ställt ut verk av en massa tanter nu vill vi skapa bredd, Säger Jonna Allvin. Utställningen pågår till den 20 maj.