• Victoria Donderer leder det högintensiva passet i Blästadsskolan. Foto: Julia Kimell
  • Här är gruppen uppdelad i två där 3-4 övningar körs under 9 minuter. Foto: Julia Kimell
  • Ett glatt gäng som nyss avslutat kvällens träning, med ledaren Victoria Donderer i spetsen. Foto: Julia Kimell

Grannskapets egen gymnastik

Svett, skratt, rörelseglädje och minnen från skolgymnastiken som väcks till liv. LGS gymmix ordnar gymnastikpass av många olika slag utöver hela Linköping. Ett av deras mest intensiva pass går på måndagar i Blästadsskolan i Ekholmen under ledning av Victoria Donderer.

– Tanken med gymmix är att nå ut till deltagarna så att de har nära till träningen, och inte behöver åka in till stan, säger hon.

Förra terminen drog 21-åriga Victoria Donderers EFIT-pass igång efter hon gått grundkursen i den effektiva, funktionella och intensiva träningen som består av korta rörelseintervaller som gör deltagaren allsidigt vältränad både sett till kondition och styrka. Besökarna från ifjol gillade träningsformen, och denna termin har börjat ännu bättre med 18 deltagare första måndagen och 25 stycken veckan efter.

Väldigt anpassningsbart

– Jag får själv bygga upp passen beroende på vad jag tror gruppen vill ha. Ibland har vi stationsträning, men för det mesta är passet uppdelat i 9-15-minutersintervaller där man ska köra så många varv man orkar. Det händer mycket med kroppen under passen. Utifrån dagsform och humör får man välja precis vilken nivå man vill lägga sig på. Den vältränade kanske klarar 10 varv med övningarna och den som nyss har börjat kan känna sig nöjd med 5 varv. Man får göra helt i sin egen takt, klargör hon. Själv har hon en idrottsbakgrund inom fotboll och handboll, men skadade knät så på senare tid har hon kört mycket crossfit och andra högintensiva gympass.

– Det är otroligt hur man kan komma hit med inställningen att man har en trött dag men efter fyrtio minuter kan man vara hur pigg som helst! Förra terminen hade vi en utmaning efter några gånger där alla i slutet av terminen sedan hade förbättrat sin tid med flera minuter.

Studsiga hopp

Poppig musik drar igång och gänget värmer upp med hopp och armviftningar, och snart har det blivit dags för den konditionsfokuserade delen där man mestadels har kroppen till sin hjälp. Det är hopprep och armhävningar på bänk och situps i en salig blandning. Svetten rinner men alla kämpar på riktigt bra. Efter att ha andats ut blir det korta repetitioner även på slutet till hög musik.

– Tro mig eller ej, men det går att börja gilla burpees. Det blir något av en hatkärlek, men efter ett år med burpees började jag gilla dem, säger Victoria peppande om upphoppen kombinerade med armhävning.

– Ska det faktiskt ta så länge, nu skrämmer du bort oss. Jag som fortfarande har träningsvärk från i måndags, säger en deltagare med ett leende i rösten.

Passet är över för i dag men många verkar redan taggade på nästa.

– Det här är jättejobbigt verkligen, men kul! Jag lär känna nytt folk och ser grannar som jag kanske inte hälsar på annars, säger en svettig Mette Lindström som tränar både för att hålla igång och för att det är roligt.

Även den som inte är medlem kan komma och prova på ett pass innan man bestämmer sig. När värmen kommer i vår kan det även bli aktuellt med utomhuspass.

 

FAKTA LGS GYMMIX

Linköpings gymnastiksällskaps gymmix står för ”bra träning nära dig”, och satsar på välutbildade ledare i en kvalitetssäkrad gruppträning.

LGS har gympa för barn och unga, truppgymnastik för de som vill träna och tävla, och så gymmix: gruppträning för vuxna och unga.