• Malin och Åsa leder gravidyogan tillsammans. Foto: Tommy Pettersson
  • Andningen är viktig. Här ser vi Malin Nestor under ett pass. Foto: Tommy Pettersson

Gravidyoga för både mamma och bäbis

Sedan en tid tillbaka så kör barnmorskan Åsa Österberg och yogainstruktören Malin Nestor gravidyoga på Frisk Sport och Fitnesscenter på Göran Dyks gata i centrala Linköping. Uppslutningen av gravida mammor har varit väldigt bra.

Att en yogainstruktör och barnmorska går ihop och tillsammans tar sig an blivande mammor är smått ovanligt lär jag mig snabbt när jag träffar Åsa och Malin. Två stycken härliga och engagerade kvinnor som ger av sig själva, utstrålar livsglädje och inte minst trygghet, vilket kan vara nog så viktigt när man ska till att föda barn. Ingen förlossning är den andra lik, påpekar Åsa Österberg som menar att varje förlossning är unik.

Fokus på barnet och kroppen

– Här har vi en skön och mysig stund tillsammans. Vi stänger in oss i en timme lite drygt och koncentrerar oss på att ha det bra, berättar Åsa och Malin som på ett lättfattligt sätt förklarar vad det hela går ut på. Andningen är viktig och kanske avgörande under en förlossning och det är den man övar på i första hand. Gravidyogan är även ett sätt för mamman och barnet att lära känna varandra och för mamman att känna sin kropp. Man ger också bra förutsättningar för att man efter genomförd födsel ska kunna återhämta sig.

Återhämta sig

– Det är dock väldigt viktigt att man till en början inte går ut för hårt utan att man även vilar ut ordentligt, menar Åsa Österberg som även förklarar att gravidyogan just nu riktar sig enbart till mammorna. I framtiden kanske man även öppnar upp för papporna men just nu ligger all fokus på mamman och barnet.

– Intresset att vara med på gravidyogan är stort vilket självklart är jättekul, säger både Åsa och Malin med en mun och går iväg för att leda ännu ett pass för gravida.