• Michel Kotsamboikidis har drivit restaurang Olympia i över 30 år. Han tror att nyckeln har varit professionella yrkesmänniskor. Foto: Truls Prytz
  • För att erbjuda Greklands absolut finaste viner genomför Olympia ett projekt som kommer att resultera i en vinprovning. Foto: Dennis Petersson
  • "Folk känner igen sig här", säger restaurangägaren. Miljön och stilen är unik och välkänd bland Linköpingsborna. Foto: Truls Prytz

Grekisk succé i över 30 år

Det var en dundersuccé från allra första stund, med mängder av fullbokade kvällar och helger. I över 30 år har Michel Kotsamboikidis drivit den grekiska restaurangidyllen Olympia mitt på Platensgatan. Han har haft sina toppar och dalar, men maten har alltid gått hem hos de trogna Linköpingsborna. – Det har alltid funnits yrkesmänniskor här, jag tror det är nyckeln, säger veteranen.

När vår tidning stiger in i den unika restaurangmiljön mitt i centrum sitter den etablerade företagaren Michel Kotsamboikidis bekvämt vid ett av de bord han så väl känner till. I 33 år har han drivit verksamheten, som med sina grekiska influenser har trollbundit gästerna och gjort namnet Olympia känt även utanför stadens gränser. Ingen annan restaurang i hela Linköping har levt vidare under samma regi lika länge.

– Det är klart, jag blir 60 år nästa år, och passionen finns att ta nästa steg och utveckla, men unga människor har ju en helt annan styrka. Man orkar inte att jobba på samma sätt längre, och här gäller det att alltid finnas tillgänglig, men jag tänker inte riktigt på framtiden då jag tror på ödet och utövar falungong. Jag tar den väg som är naturlig för mig helt enkelt, säger restaurangägaren. 

En annan bransch

Han kom från Grekland till Sverige för att återförenas med sina föräldrar, studerade till civilekonom, men tillsammans med tre studiekompisar bestämde han sig för att inta mat- och dryckesbranschen. År 1984 jobbade Michel extra på krogen Druvan vars ägare uppmanade honom att ta över lokalerna mitt emot, samma lokaler som den anrika pizzerian Cooks en gång i tiden huserade i. Han nappade på förslaget, något som kom att bli ett lyckat val.

– Tanken var att det skulle vara så mycket mer än bara en restaurang, vi ville förmedla den grekiska kulturen med både musik, dans och vinprovningar, och så blev det också, säger en nöjd Michel och fortsätter:

– Det är en väldigt rolig och givande bransch, men det är klart, man måste ha en känsla för service, att gästerna ska få en upplevelse samtidigt som de äter och dricker gott, annars klarar man sig aldrig. Det har alltid funnits yrkesmänniskor här, och jag tror det är nyckeln till att Olympia har levt vidare i så många år.

Större konkurrens

Med många nya Linköpingsrestauranger och en helt annan konkurrens har situationen förändrats genom åren. Trots att många gäster vill prova nya saker tror Michel att en kontinuitet är ett vinnande koncept.

– Det har blivit allt viktigare att fokusera på det man är bra på, vår grej, och det är ju det grekiska köket. Miljön låter vi medvetet vara precis som den alltid har varit, den får leva med oss ända till slutet, säger Olympiaägaren och avslutar:

– Folk känner igen sig här, vi behåller den klassiska stilen. Vi vill att gästerna ska känna sig trygga här, det är vår styrka.