• Grotescos hyllade scenföreställning gör ett stopp i Linköping under sin Sverigeturné. Foto: Robert Eldrim

Grotesco stannar i Linköping

Humorensemblen Grotesco kör vidare genom Sverige med scenföreställningen Grotesco på Scala på turné - En näradödenrevy. I helgen kommer de till Linköping med fyra föreställningar på Konsert och kongress.

Showen kammade hem Svenska humorpriset för årets scenshow 2015.

– Gammalt och nytt material hålls ihop av en röd tråd som jag inte tänker avslöja nu. De som har följt Grotesco på tv i den självbetitlade tv-serien kommer att känna igen mycket, avslöjar Hanna Dorsin.

Satir möter buskis

”Bestefar og jeg”, ”Bögarnas fel” och ”Tingeling” är omskrivna och omtalade produktioner från Grotescosgängets håll. Komikergänget blandar satir, buskis och under-bältet-humor, menar Hanna Dorsin som anser att det därför kan passa alla.

– Kärngruppen som skriver manus har känt varandra hela uppväxten. Ibland när man läser skämten undrar jag hur det ska funka men det funkar nästan alltid, säger hon. En del av skämten är ren slapstick. Andra är ordentligt smarta och underfundiga. Samhällskritiken är tydlig och satiren syrlig.

– Det är när publiken skrattar som man fattar att det man gör är roligt, påpekar Hanna Dorsin.

Anknytning till Linköping

Scenföreställningen är Grotescos första och därmed också deras första turné som startade i Göteborg i januari. Stoppet i Linköping blir ett välbekant sådant för åtminstone Hanna Dorsin som har stark anknytning till staden.

– Min mamma är från Linköping och familjen har en sommarstuga i Bestorp där jag spenderat många av mina somrar. Så på det privata planet har jag stor erfarenhet av Linköping. Publikmässigt har Henrik haft sin enmansshow i Linköping. Jag gillar östgötar överlag så jag tror att det kommer gå jättebra, säger komikern. Turnén avslutas på Cirkus i Stockholm den 28 maj.