• Anders Ohlsson utanför lokalerna där både Endeavour och Kampsportcentret samsas om utrymmet. Foto: Julia Kimell
  • Pt, gruppträning och barnträning är nyheterna - men inte nödvändigtvis med boxningshandskarna på. Foto: Julia Kimell

Gruppträningsdags på Endeavour Athletics

Anders Ohlsson delar sin tid mellan ordförandeskapet i Kamsportscentret och som banktjänsteman. Nu till våren har han ytterligare en roll: tillsammans med sambon Sara Måbäck startar han företaget Endeavour Athletics som delar lokal med det ideellt drivna Kampsportcentret. Fast helt utan krav på kampsport.

– Nu till en början har vi pt-tjänster, och det kan handla om allt från löpning till kostrådgivning och styrketräning. Vi siktar på att få hit externa kunder och ordna gruppfyspass här nere, i cirkelträningsform. Målet är att nå ut till fler och hjälpa fler att känna sig vältränade eller vadhelst som önskas, berättar han.

I januari eller februari ska de även ordna barnträning där barnen på ett lekfullt sätt kan få förbättra kroppskontrollen med lek, kullerbyttor och skeppsbrott, säger han.

Samtidigt som barnen

Eftersom han själv har barn vet han att det gärna blir att man som förälder sitter och tittar på barnet när det tränar, men han tänker erbjuda föräldrar möjligheten att gå på ett träningspass samtidigt. Alla pass ska passa alla oavsett om det är frågan om boxercise, cirkelträning eller tabata. Den som sedan vill börja med kampsport ska sedan kunna finna en naturlig väg in till den.

MMA-tränad

Anders Ohlsson själv har varit i kampsportssvängen ända sedan 1998 och då främst fullkontaktssporten MMA (mixed martial arts). Han hittade till Linköping när han började läsa till civilekonom och blev ordförande i klubben 2007. Här kan de 150 medlemmarna utöva brazilian jiu-jitsu, bujinkan budo taijutsu, MMA, submission wrestling, taekwondo och thaiboxning – vissa för barn och ungdom och thaiboxning för tjejer. Den allra största majoriteten är motionärer.

– Jag måste säga att vi har bra sammanhållning och en avslappnad stämning här. Ett trevligt gäng som träffas även annars. Att man måste vara macho för att hålla på med kampsport, det är en myt som hänger kvar. Vi har ett 20-tal duktiga och dedikerade tränare och många studenter som håller på, men det riktar sig till alla.

– Det går inte att jämföra med det man ser på teve. Vi har väldigt få skador och stor fokus på att hålla allt reglerat. Det är en sport som verkligen erbjuder stor variation mellan teknikträning och fys. Det är mycket att lära sig, och man blir nog aldrig fullärd.

Engagerad tränare

Anders Ohlssons roll i nya företaget Endeavour är – precis som tidigare – coach. Han försöker även ställa upp i tävlingar nu och då men det är coachningen som står i fokus.

– Jag älskar pt-rollen. Det är kul att se folk utvecklas och snappa upp det jag lärt dem. Det är ett kvitto på att man gör något bra. Som ledare försöker jag vara lyhörd och se folks svagheter och styrkor. Jag är nog rätt lugn som person.

I sin roll som pt har han även hjälpt fotbollslag, där spelarna fått prova cirkelträningar och brottarfys: lyfta och bära varandra.

Småskaligt

Han vill att stämningen ska vara familjär.

– Vi har inga ambitioner att bli någon stor kedja, utan vill ha 12-18 personer per pass, så vi har tid att hjälpa. Det ska vara småskaligt och med kvalité: ganska korta och intensiva pass. På Endeavour vi har heller ingen terminsavgift, utan klippkort. Så det är ett bra komplement för de som bundit upp sig på gym.