• Gruvarbetarfrun Krsitina Strömberg (Elisabeth Roos). Foto: Lars-Göran Bexell
  • Skolbarnen letar efter koppar. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Ett av gruvhålen vid Morrmorsgruvan. Foto: Lars-Göran Bexell

Gruvbesök, båtresa och ett kanonskott

"En annorlunda skolresa"

För fjärde året i rad får barnen i särskoleklass och i årskurs tre i Åtvidaberg, Grebo och Björsäter skolor åka ut i kommunen på "en annorlunda skolresa" med ett lekfullt lärande genom dåtid, nutid och framtid.

År 2013 firade Åtvidabergs kommun 600 år och då gick även starten för "en annorlunda skolresa" för alla elever som går i särskoleklass och i årskurs tre i Åtvidaberg, Grebo och Björsäter skolor. Skolresan innehåller besök i spännande gruvor med historiska personmöten, fotboll, båtresa och ett kanonskott, allt inom Åtvidabergs kommun. Guider under resan är Elisabeth Roos och Malin Reuterhagen

Efter att eleverna hämtas upp med buss är första stoppet vid Gamla torget i Åtvidaberg och här ges historik om gamla tiders verksamhet och den nuvarande. Sedan går färden vidare till Uknadalen och Stenebo storgruva där en gruvfru, i skepnad av ett väsen, tar med eleverna in i gruvan och berättar om gruvdriften. Sedan styr bussen vidare mot Mormorsgruvan där gruvarbetarfrun Kristina Strömberg (Elisabeth Roos) tar emot och årtalet är 1817.

– Det var inte så lätt att vara fru till en gruvarbetare på den här tiden. Två av mina män omkom i gruvolyckor och tre av mina fem barn dog. Min tredje man som var änkeman kom på andra tankar och vi emigrerade 1873 till Amerika tillsammans med hundra andra ortsbor i Mormorsgruvan och Bersbo, det var en tredje del av alla som bodde här, sa Kristina.

Eleverna fick sedan ge sig upp på varpet och leta efter koppar och fick även en lektion i hur tekniken för stånggången gick till. 

Skolresans eftermiddag börjar med dels en tur på Bysjön i båten vågspelet med Gunilla och Sören Enander som guider och dels med ett kanonskott vid Solkanonen, avfyrat av kanonöverste Karl-Erik Jonsson. 

Sista anhalten och även nutid och i viss mån även framtid är Kopparvallen och Åtvidabergs FF. Här får eleverna träffa spelare och tränaren Roar Hansen som svarar på frågor. Avslutningsvis får alla elever en fotboll med samtliga ÅFF:s spelares autografer. facit av dagen är helt enkelt att det "är en annorlunda skolresa".