• Linköpings löpartalang Carolina Johnson. Foto: Julia Kimell

Guld, trender och utmaningar

Idrottsåret 2014 har förstås varit lika späckat som andra år. Många utövare i Linköping, både inom lag och enskilt, har presterat väl. Även vid sidan om själva sportandet har Linköping visat framfötterna som idrottsstad.

Exempelvis så rankade tematidningen Sport & Affärer Linköping på andra plats i Sverige gällande hur stark kommunen är på idrott kombinerat med näringsliv och samhälle.

I en annan ranking fick Linköping bättre status än förr. En jury bestående av journalister och allmänhet placerade Linköping som Sveriges 14:e bästa idrottsstad. Förra året var staden inte med på 25-bästa-listan.

Inom de två största bollsporterna stod kvinnorna för det bästa under 2014. Linköpings HC:s damer tog sitt första SM-guld i ishockey någonsin. Herrarna blev däremot utslagna i semifinal och väntar fortfarande på sin första SM-triumf.

Cupguld

Även på fotbollsfronten var det kvinnorna som stod för framgången. Linköpings FC blev ”bara” fyra i damallsvenskan i fotboll men kompenserade det med sitt fjärde guld i Svenska Cupen och fina insatser i Champions League.

På herrsidan är Linköping fortfarande utan elitlag. FC Linköping City är den senaste satsningen men än är laget flera divisioner från den absoluta toppen.

I Åtvidaberg finns manlig toppfotboll. ÅFF kom i år åtta för tredje året i rad i allsvenskan. Inte illa. Illa är det däremot ställt med ekonomin. Miljonskulder gjorde att elitlicensen ett tag var i fara. Det ordnade sig men risken är ett klart försvagat lag nästa år.

Handboll är av tradition en stark sport i Linköping och efter många år utanför rampljuset börjar nu RP:s herrar och damer allt mer närma sig eliten. Innebandy har inte samma djupa rötter men herrarna i Linköpings IBK har etablerat sig i högsta ligan och i höst visat att ett SM-guld till våren inte är omöjligt.

Kondition och arenor

Bland enskilda idrottare är löpartalangen Carolina Johnson ett ess. Hon deltog i junior-VM på bana och knep ett silver i terräng-SM i sin åldersklass, F19. Löpning och annan konditionsidrott har för övrigt fått rejält uppsving på sistone, inte minst i år. Både klubbar och nya idrottsföretag ordnar alla möjliga typer av träning för motionärer och elit.

På senare år har Linköping begåvats med flera nya stora arenor, bland annat för fotboll och friidrott. Nu krävs att det kommer fram lag och individer som är tillräckligt bra för att få åskådare till arenorna så att de inte blir tomma ekande skal.

Det är en stor utmaning för Linköpings idrott de kommande åren.