• LFC-hjältarna fick ta på sig guldhattarna med två omgångar kvar av allsvenskan och kunde säkra sitt andra SM-guld sedan starten år 2003. Foto: Stefan Jerrevång / TT
  • Succétränaren Martin Sjögren ser flera år av hårt arbete som den främsta nyckeln till den stora framgången. Foto: Leif Larsson

Guldhattarna på för suveräna LFC

Siktet var inställt mot guldet med stor beslutsamhet, men att LFC skulle säkra titeln med två omgångar kvar trodde de aldrig. Med hjälp från seriekonkurrenten Eskilstuna United blev de svenska mästare för andra gången någonsin och kunde guldjubla i omklädningsrummet. – Ett resultat av hårt arbete, säger succétränaren Martin Sjögren.

Linköpingstjejerna gjorde sitt och tog en planenlig seger mot Vittsjö GIK efter mål av Kristina Minde och Stina Blackstenius, därefter väntade ett rafflande avgörande mellan Eskilstuna och guldkonkurrenten Rosengård, ett avgörande som LFC följde från omklädningsrummet. Resultatet gick rätt väg och föreningen kunde fira sitt andra guld sedan starten år 2003, och iklä sig guldhattar med två omgångar kvar av allsvenskan.

– Att det skulle avgöras redan nu var det ingen som ens hade tänkt på, så vi blev väldigt överraskade. Det känns fantastiskt bra, men det kändes speciellt att vinna guldet när man satt och tittade på, säger guldtränaren Martin Sjögren och fortsätter:

– Vi har fått jobba kontinuerligt i flera års tid med i princip samma ledarstab och spelartrupp, så vi har successivt blivit bättre hela tiden. Nu var vi tillräckligt bra för att bli svenska mästare.

Hårt arbete

Succétränaren kom till klubben för fyra år sedan efter två raka SM-guld med Rosengård. Det dröjde alltså inte länge innan han återigen fick uppleva det glädjefyllda guldjublet.

– Jag tycker inte man ska jämföra gulden egentligen, men i Linköping har det varit ett projekt under en lång tid. Vi visste allihopa att vi inte hade de största möjligheterna rent ekonomiskt, men vi har målmedvetet jobbat hårt för att utveckla de spelare och ledare som finns i klubben. Det här är ett resultat av hårt arbete, och det känns väldigt skönt, säger Martin Sjögren.

En guldsprakande hemkomst

Linköpingshjältarna emottogs av en stor skara jublande fans vid hemkomsten till hemmaborgen under söndagskvällen, sedan firade spelare och ledare den stora bedriften. Hyllningen på Stora Torget får dock vänta, till efter den sista seriematchen den 5 november.

– Det är alltid en härlig känsla att se att man glädjer så många andra. Den stora uppslutningen i söndags är ett bevis på att det finns ett stor engagemang för LFC runt om i staden, det känns trevligt, avslutar tränare Sjögren.