• Louise Nilsson tog över Rolf Carlssons anrika guldsmedja på Djurgårdsgatan för lite mer än ett år sedan. Nu bidrar han med sitt gedigna mentorskap. Foto: Dennis Petersson
  • Möjligheterna är stora hos Linköpingssmedjan. Foto: Dennis Petersson
  • "Det är bara fantasin som sätter gränser", säger Rolf Carlsson och visar upp ett av sina många verk. Foto: Dennis Petersson

Guldsmedjan som älskar utmaningar

För över 50 år sedan tog Rolf Carlsson plats på Djurgårdsgatan för att stanna. Med en envishet och tro på att att allt är möjligt blev hans guldsmedja en självklar destination för många Linköpingsbor. Nu har han stigit åt sidan för efterträdaren Louise Nilsson, som i lite mer än ett år, drivit det anrika företaget som numera går under namnet Rutil Jewelry.

Det är ofta vi människor uppmuntras att tänka att ingenting är omöjligt. Det kan gälla yrkesvalet, tävlingar eller kärlekslivet, men för Linköpingsguldsmeden Rolf Carlsson handlar det om hantverket. Efter att som 15-åring ha börjat som lärling hos en guldsmed slog han upp portarna till sin alldeles egna smedja på Djurgårdsgatan år 1965. Med namnet "Guld och gravyrateljén" gjorde han sig till en given del av stadsbilden, något han var i nära 50 år.

– Det är bara fantasin som sätter gränser. Kommer en kund in med ett önskemål så finns det inget annat för mig än att lösa det, så har det alltid varit, och kunderna har vetat att det här är affären som gör vissa saker möjliga, säger Rolf Carlsson och fortsätter:

– Jag är 70 år idag, så tiden att göra något annat var mogen, men jag ville hitta en efterträdare som verkligen hade ambitionen att fortsätta i samma anda.

Sökte anställning

Det var på hösten år 2014 som Örsåsatjejen Louise Nilsson klev in genom guldsmedjans dörr. Hon var på jakt efter en anställning, men det hela resulterade i något helt annat. Kort därefter var planerna på ett ägarskifte i full gång, och för lite mer än ett år sedan lämnade Rolf Carlsson över ansvaret för guldsmedjan, som i samma veva bytte namn till Rutil Jewelry.

– I början var det supernervöst innan allting föll på plats, men nu känns det som det bästa valet i mitt liv. Det har länge varit en dröm att starta eget, och nu får man leva den drömmen, samtidigt som det blir många sena kvällar, men det är det helt klart värt, säger Louise Nilsson och fortsätter:

– Jag kör vidare på samma spår som tidigare, med nytillverkning, reperationer och omarbetningar. Det uppskattar både våra nya och gamla kunder.

Nya krafter

Nu vill den nya och unga ägaren bidra med ny kraft så att verksamheten växer ytterligare. Med en stor frihet för kunden är målet att uppfylla så många önskemål som bara är möjligt, stora som små, och för alla ändamål.

– Jag vill att kunderna som kommer hit ska känna att "här händer saker". Jag vill bevara det genuina hantverket och värna om det, säger Louise Nilsson och avslutar:

– Här kommer jag att stanna i många år, jag trivs bra i Linköping, men framförallt i lokalerna.