• Gunhild Carling på språng i New York men snart kommer hon till Linköping. Pressbild
  • En vy från Central Park med Gunhild Carling i förgrunden. Pressbild

Gunhild spelar i New York och Linköping

Energiknippet med trombonen och det blonda håret, Gunhild Carling, är tredubbelt aktuell med konsert i Central Park, medverkan i Christer Sjögrens julshow och en egen show efter nyår.

Just när vi ska till att prata befinner sig Gudrun Carling i ”det stora äpplet” – det vill säga New York – och natten innan var hon och besökte en jazzklubb. Att det blev sent behöver jag inte fråga om utan det förstår man direkt. Dessbättre är Gunhild lika sprudlande glad som alltid.

Arg i 20 sekunder

– Jo, jag är en glad person. Ledsen är jag väldigt sällan utan jag blir nog förbannad istället och väldigt arg men det brukar gå över efter ungefär 20 sekunder, säger hon över telefonen.

Närmast är Gudrun aktuell med både besök i Linköping och Norrköping som en av de medverkande i Christer Sjögrens julshow. Detta är fjärde året som trombonyrvädret deltar.

– Första året var allt väldigt uppstyrt och planerat. Varje stavelse jag skulle säga var nerskriven och det var väldigt lite utrymme för improvisation men det ändrade på sig och förra året sa jag inte ett ord som var samma på någon föreställning slår det mig nu när jag tänker efter. Jag tycker det är väldigt roligt att göra de här showerna ihop med Christer Sjögren och Lotta Engberg som båda två är väldigt duktiga, berömmer Gunhild.

Central Park

I maj händer dock något väldigt spännande då Gunhild, via omvägar över en assistent till den förre presidenten Bill Clinton, kommer att spela i Central Park. En ära som hon delar med storheter som Simon and Garfunkel och Stevie Wonder.

– Tänk att lilla jag från Stockamöllan i Skåne ska få vara med där, säger hon med en belåten suck. Men nästan ännu roligare blir det när hon ger sig ut på turné med Carling Family Big Band som är ett band baserat på just hennes familj.

Starkt familjeband

– Min familj är otroligt musikalisk och en av mina bröder är både en duktig klarinettist och lindansare. Att han sedan går på lina samtidigt som han spelar nämner Gunhild Carling i förbigående och får det att låta som det mest naturliga i världen.