• Raymond van der Heijden är stadsarkitekt och en viktig anledning till att skolgårdarna blev som de blev. Foto: Patrik Ekström
  • Åtvidabergsföretaget Rodeco har ett helt eget form- och färgspråk. Foto: Patrik Ekström
  • Raymond van der Heijden är nöjd över hur arbetet flöt på under de sex månader som man gick från ax till limpa. Foto: Patrik Ekström
  • Alléskolan har fått en lite vildare skolgård. Foto: Patrik Ekström
  • En gul klätterboll. Foto: Patrik Ekström
  • Raymond van der Heijden och Nils Winge har jobbat intensivt under sex månader. Foto: Patrik Ekström
  • En 24 meter lång klätterställning har väl alla skolgårdar. Foto: Patrik Ekström

Häftigaste skolgården

Då tre skolor blev två och efter ett polistik beslut så så har man på rekordtid gått från planering till färdig skolgård. Bäst av allt är dock att barnen har fått säga sitt.

När det blev klart att skolgårdarna skulle göras om, fräschas upp och bli mera up-to-date så tänkte stadsarkitekten Raymond van der Heijden till och bad skolbarnen om hjälp. Genast beslöt man att upprätta en tio-i-topplista över vad som skulle finnas på en skolgård 2013.

Fotboll x 2

-Det viktigaste var inte att det skulle finnas en fotbollsplan, utan två, ler Raymond van der Heijden när vi ses på skolgården vid Centralskolan. Här har det satsats ordentligt och man har en väl genomtänkt plan över hur de olika lekplatserna har planerats och hur de är utförda. Precis i anslutning till skolan vi befinner oss på har man tagit tillvara på en gammal ek och gjord en lekmiljö som säkert barnen Hedenhös hade uppskattat och i kombination med den trampbilbana man anlagt och det gungområdet som finns intill blir bara det yttre området till ett fantasieggande leklandskap. Då är vi ännu utanför skolgården. Inne på gården har välkända Åtvidabergsföretaget Rodeco skapat en unik miljö.

Sex månder från start till mål

-Från att vi började prata om detta och tills det stod klart tog det bara sex månader. I vanliga fall rör det sig kanske om två år för ett likande projekt, säger Raymond van der Heijden och vänder sig till Nils Winge som jobbar på Rodeco och som varit delaktig i allra högsta grad i arbetet med de nya skolgårdarna.

-Vi jobbar inte så mycket med kommuner och skolor men när vår hemkommun ville ha hjälp så ställde vi upp. Det ser jag som självklart och utifrån mitt perspektiv så är de två skolgårdarna vi skapat tillsammans några av de häftigaste i Sverige.

Tio i topp

-Det viktigaste i det här är att barnen själva har fått vara med och bestämma över sin lekmiljö. Den lista de gjorde till oss blev nästintill helig för oss och vi gjorde verkligen allt för att det som barnen ville ha skulle bli verklighet, avslutar Nils Winge och Raymond van der Heijden. Det är ännu någon dag kvar tills den offentliga invigningen men redan nu kan man med lätthet slå fast att både Alléskolans och Centralskolans nya skolgårdar är populära.