• Hans Lundgren är en viktig person i Linköpings musikliv. Foto: Gustav Skogens

Hagdahlspriset 2017 gick till Hans Lundgren

Varje år delar Hagdahlsakademien ut ett  antal pris, diplom och utmärkelser. Huvudnumret är naturligtvis det prestigefyllda Hagdahlspriset, men man delar även ut diplom och utser årets Hagdahlskock, skolmåltidspriset samt lyfter fram en representant för "Bra mat i äldrevården".

Dessa beslut tar Stiftelsen redan under tidig höst året innan priset ska delas ut och konstigt nog lyckas de inblandade hålla tyst om vem som får respektive utmärkelse.

Aktiv 70-åring

 Hagdahlsakademien är en östgötsk akademi som har till uppgift att i Hagdahls anda lyfta fram förtjänstfulla insatser för östgötsk mat, konst, konsthantverk och kultur. Den sjätte februari, till minnet av Charles Emil Hagdahls födelsedag, uppmärksammas pristagarna.

Hagdahlspriset som är på 10 000 kronor gick i år till Hans Lundgren. Lundgren har under 38 år spelat en viktig roll för musiklivet i Linköping, som ledare för Linköpings studentsångare  och grundare av Östgöta Kammarkör, Linköpings Akademiska orkester (LAO) och akademiska damkören Linnéa. Director Musices emeritus Hans Lundgren har gett såväl Linköpingsbor som studenter och personal vid LiU, musikaliska upplevelser och minnen. I år fyller han 70 år men fortsätter förgylla Linköping med musik.

– Jag är förstås mycket hedrad. När den typ av kulturarbete som jag sysslat med uppmärksammas blir jag glad, utbrister Hans Lundgren i en kommentar och fortsätter.

– Jag är glad och tacksam över att människor fortfarande uppsöker platser där det framförs akustisk musik, att människor fortfarande har ett behov av att möta kör- eller instrumentalmusik i det lilla formatet och låta sig beröras i direktkontakt av levande röster som inte förstärkts genom mikrofoner, eller filtrerats av skivproducenter. Dagens människor är i stort behov av mental beröring, stillhet och eftertanke, som kontrast till det kaos och den konforma musik som väller över oss och som vi har svårt att välja bort eller skydda oss emot. Att besöka en konstutställning, en teaterföreställning, eller en konsert med enbart akustisk musik är sannolikt bland det klokaste vi kan göra för att få en djupare förståelse av oss själva och för att utvecklas till goda människor.

 

Akademiens motivering

"Hans Lundgren har under många år varit en viktig del av musiklivet i Linköping och gett invånarna många oförglömliga högkvalitativa musikaliska upplevelser, som exempelvis när Linköpings studentsångare sjunger in våren på Valborgsmässoafton på Borggården".