• Sabaton, hårda killar. Joakim Brodén längt fram mot kameran. Foto: Pressbild

Hallå där – Joakim Brodén, sångare i Sabaton...

Framgångssagan Sabaton, hårdrockbandet som gått från "Musik direkt" till världsturnéer på de stora scenerna. Nu kommer de till Östergötland och Himmelstadlundshallen i Norrköping.

Hej Jocke, hur är läget?

– Jo tack, det är bra. Vi är just nu ute på turné i Europa och snart kommer vi till Sverige och det är självklart jättekul att spela på hemmaplan. Det är väl tre år sedan sist och även då spelade vi i Norrköping.

Minns du era tidigare spelningar i länet?

– Visst gör jag det. Vi spelade 2002 i Motala eftersom vi vunnit året innan. Minns att vi spelade på något lastbilsflak på torget och att jag fick hålla emot bastrumman som flyttade sig framåt hela tiden. Sedan spelade vi på Skylten en gång och två gånger på Konserthuset. Jag tror vi haft publikrekordet där om jag inte är helt ute och seglar.

Ni får ibland kritik för att flirta med högerkrafter. Hur ser du på det?

– Jo, jag kan förstå det till viss del. Vi skriver om krigshistoria och olika slag på ett sätt som ibland kan misstolkas. Men jag kan försäkra dig här och nu att vi har ingen politisk agenda på något sätt och är det något som man ska hålla sig borta från som band så är det just politik och religion. Två saker som ofta leder till just krig och konflikter.

Till sist, vad kan man förvänta sig av Sabaton 2017?

– En väldigt maffig scenshow, skulle jag vilja påstå. Vi har med oss den största produktion som vi någonsin haft på denna turné.