• Tobias på en höjd utanför Chiles huvudstad Santiago de Chile Foto: Privat

Hallå där – Tobias Pettersson, globetrotter...

Skribenten, Linköpingsprofilen och artistbokaren Tobias Pettersson har många järn i elden men är även en flitig bloggare och skribent när det kommer till resor i hela världen.

Hej Tobias, vart gick din senaste resa?

– I vintras var jag i Centralamerika och besökte Costa Rica, Panama city, Mexico city, Florida och Nicaragua. Jag följde inte min uppgjorda plan vilket var bra på sitt sätt då Mexico City är ett väldigt bra resmål och inte alls så skitigt eller farligt som alla säger. Jag bodde i gamla stan  och det var oroligt fint med mycket att göra och se.

Du reser oftast ensam om jag förstår dig rätt.

– Ja, de senaste fem åren så har jag oftast rest helt själv. Dels för jag tycker att man blir mer närvarande i sitt resande, sedan är det skönt att göra precis det man vill och inte ta hänsyn till någon annan och lägga upp sitt dagsprogram själv. När jag reser iväg på en kortare resa över kanske tio dagar till, exempelvis, USA så läser jag på otroligt mycket sedan gör jag upp ett ganska exakt dagsprogram för att få ut mesta möjliga av resan.

Hur många länder har du varit i?

– Svårt att säga, det var ett tag sedan jag räknade efter men det är lätt över 50 stycken. Finast är Napier i Nya Zeeland. En stads som förstördes vid en jordbävning 1931 och som sedan byggdes upp helt i art deco-stil. Det är lite som att gå runt bland en massa filmkulisser. Sämst är Surabaya i Indonesien. Fullständigt värdelöst faktiskt och jag hittade knapp ett enda ställe att äta på. Att jag åkte dit beror på att jag ville se staden som Imperiet och Pugh sjöng om i låten "Surabaya Johnny" (en låt skriven av Berthold Brecht och Kurt Weill). Låten är ju bra men mer än så är det inte.

Var går nästa resa?

– Jag tänkte åka till Finland i sommar. Det är fint där...