• En trygg man. Foto: Privat

Hallå där Peter Trygg, regionchef på Fonus Öst...

Du har något slags rekord när det kommer till borgerliga begravningar.

– Ja det stämmer då jag genomfört 476 stycken under mina år som just borglig begravningsförrättare. Förr var det inte så vanligt med en begravning som inte följde kyrkans ritualer men nu blir det allt vanligare.

Varför ska man ha en borgerlig begravning?

– Vi på Fonus tar inte ställning vare sig för eller emot någon typ av begravning. Förr låg siffran på mellan fem till sju procent men nu har jag känslan av att den ökat upp till kanske tio procent. Detta beror på att fler och fler lämnar Svenska kyrkan. En borglig ceremoni kan vara nog så värdig och fin. Det är mycket upp till vad den avlidne vill eller dennes anhöriga. Man kan ju valt en borglig ceremoni för att man inte är troende, eller har politikisk åskådning eller vad det nu kan vara. En värdig begravning tycker jag att alla ska ha rätt till.

Hur ser framtiden ut i begravningsbranschen?

– Jag tror att går mot allt mer personliga begravningar, att begravningen ska spegla den avlidnes liv och har man varit hårdrockare, raggare eller biodlare så ska det synas om man vill det. Även om man vill ha en borglig ceremoni så kanske man vill sjunga en psalm, det möter absolut inga hinder.