• Birgitta Lindblad är receptarie på Apoteket Filbyter där man kan testa sig på plats vad man är allergisk mot. Foto: Julia Kimell
  • Attjo! Under pollensäsongen nyses, hostas och rinner det hos mången allergiker. Foto: Julia Kimell
  • Pollenmedicin finns med flera olika verksamma ämnen. Foto: Julia Kimell

Håller kollen på pollen

Våren är härlig, men inte för alla. Nästan en miljon svenskar lider av pollen av olika slag och vi är nu mitt uppe i en av de mest intensiva pollenperioderna på hela året. På många håll får apoteken kämpa med att få in tillräckligt mycket läkemedel för att kunna svara på efterfrågan.

– Pollensäsongen startade ovanligt tidigt i år. I början var det al och hassel som gav utslag, nu är det björk, sedan kommer gräset. På sensommaren och början av hösten blir det gråbo. Har man oturen att vara allergisk mot flera sortens pollen kan man alltså få det ganska jobbigt under en lång tid, säger Birgitta Lindblad, leg. receptarie på Apoteket Filbyter, och tillägger att det är ganska vanligt att vara korsallergiker och alltså vara allergisk mot exempelvis pollen och äpple.

Pollen frigörs när det är varmt och soligt, men när det regnar kan pollenhalten minska i takt med att luften rensas och allergisymptomen mildras därmed.

Misslyckat självförsvar

Det som händer i kroppen är att pollen misstas för ett skadligt ämne. Antikroppar bildas för att kroppen försvara sig inför nästa gång: ämnet histamin uppstår. När histaminet når vävnaderna framkallas nysningar, kliande ögon och näsa, och rinnande eller täppt näsa. Får man tungt av andas kan man behöva uppsöka läkare. Men för det mesta räcker apotekets läkemedel till.

– Vi har mycket receptfritt som hjälper både ögon och näsa. En del klarar sig med enbart tabletter, andra behöver nässpray, eller så är en kombination det vinnande konceptet.

Det mesta finns receptfritt, även kortisonspray som kan användas om man har tunga besvär. Det man kan tänka på är att ögondroppar verkar direkt, tabletter tar någon timme på sig innan effekten kommer, medan kortisonets fulla effekt kan dröja ända upp till ett par veckor.

Håll fönstren stängda

Birgitta tipsar om att ta sin medicin på kvällen, eftersom många upplever en ökad trötthet, både av allergin i sig och av läkemedlen. En ny produkt som inte ska ge trötthetssymptom har dock nyligen kommit ut på marknaden.

– Annars kan man försöka undvika pollenet så gott det går. Det lönar sig att hålla fönster stängda och att skölja håret efter man varit ute. Och att motionera inomhus under den mest intensiva pollenperioden.

Sedan ska man förstås ta rätt läkemedel. Vissa har åldersbegränsning, andra ska undvikas om man är gravid och så kan det förstås finnas verksamma ämnen man är överkänslig mot. Den som helt vill vara naturlig kan använda ett mekaniskt skydd till näsan som gör att pollen inte fastnar i näsan. Men det viktigaste är att agera om man misstänker att man är överkänslig.

– Det går också att testa sig mot allergi utan att gå till läkaren. Det är bättre att vara på den säkra sidan. Med ett blodprov kan man få säkra svar på sitt apotek, och så kan man få svar på vad man är allergisk mot: björk, gråbo, timotej, katter, kvalster eller mögel till exempel.