Hälsosam mat diskuteras ohälsosamt mycket

Hälsosamt. Ett ord som ger mig rysningar. Matmagasin och sociala medier svämmar över av vegetariska hälsotrender och superbär. Grädden på moset är Vegorätt, Sveriges första vegetariska matprogram. En fin idé, som tyvärr gjorde mig otroligt besviken och samtidigt fick mig att ta fram skämskudden.

Jag försöker laga vegetarisk mat en gång i veckan, inte för att det är hälsosamt utan för att jag är djurvän. Och när jag umgås med mina vänner som är vegetarianer äter vi inte grönkålschips till filmen, utan lantchips med dipp och en stor skål med godis. Så det blir löjligt fördomsfullt när programledarna i Vegorätt proppar sin raw food-majonnäs med ingredienser som flera inte ens har hört talas om och gör yoga på sädesfältet. När de säger att man äntligen får ta mer ketchup, på grund av att denna raw food-variant är så nyttig, blir jag rädd.

Just nu diskuteras det ohälsosamt mycket om att äta hälsosam mat. Att ständigt matas med denna hälsostress och vara rädd för allt som klassas som onyttigt är farligt och kan leda till ätstörningar. Jag vill ha matlagningsprogram med endast makalös husmanskost, helst ett helt program om bara palt som avslutningsvis serveras med rårörda lingon och skirat smör. Och jag skulle uppskatta om man under programmets gång inte nämner ordet hälsosamt en enda gång.