• Åtvidabergssonen Örjan Nilsson firar tio år som företagare, passande nog blev han även utsedd till årets företagare i Åtvidaberg. Foto: Dennis Petersson
  • Arbetsledaren Kristoffer Rudin och elektrikern Daniel Bank har funnits i företaget under en lång tid. "Min personal är något utöver det vanliga", berättar Örjan. Foto: Dennis Petersson
  • Att företaget trotsat strömmen och nyligen öppnat en butik var en av anledningarna till det prestigefyllda priset. Foto: Dennis Petersson

Han är årets företagare

"Tillsammans har vi gjort det möjligt"

Succéexpansion, fantastisk tillväxt eller ett målmedvetet utvecklingsarbete, kalla det vad du vill, men att företaget Elinstallationer Örjan Nilsson AB har haft tio framgångsrika år i Åtvidaberg är en sak som är säker. Nu har de även fått motta utmärkelsen Årets Företagare.

Ett samtal avslutas, ett annat pockar på uppmärksamheten. Telefonen hos Åtvidabergssonen Örjan Nilsson går varm, många vill gratulera den nyblivna pristagaren. När vår tidning kliver in på kontoret är han upptagen, men så fort han får tillfälle kopplar han på telefonsvararen för att ta en paus i den speciella jobbveckan, en jobbvecka där stämningen är på topp genom hela personalstyrkan. 

– Jag och hela företaget har haft ett målmedvetet fokus framåt genom att göra bra arbeten, vara ärliga, ha schyssta priser och stå för det vi har sagt, något som har lönat sig genom åren. Det betyder oerhört mycket och få den här typen av bekräftelse, det gör det verkligen. Jag tror att alla behöver någon slags klapp på axeln någon gång ibland, vad man än gör eller jobbar med, säger företagaren. 

Succéartad resa

För tio år sedan, nästan exakt på dagen, rullades verksamheten igång, sakta men säkert. Sedan dess har tillväxten varit god, med lönsamhet år efter år, och nu, när det är dags för jubileum, rymmer företaget 18 anställda samtidigt som de har breddat sin marknad avsevärt utanför huvudorten. Grundaren Örjan är glad över Företagarnas utmärkelse, men är noga med att poängtera att han aldrig hade lyckats på egen hand.

– Min familj, och framförallt mina föräldrar, har dragit ett tungt lass. De har skjutsat på barnen och hjälpt mig att driva barndomsgården då jag har ägnat mig åt företaget så mycket, men samtidigt krävs det någon som håller i stafettpinnen och har ett övergripande ansvar. Tillsammans har vi gjort det möjligt att nå den här framgången, en framgång som personalen också har bidragit till. 

Unga medarbetare

I takt med att verksamheten har växt och uppdragen blivit allt större har företaget även stött på en hel del utmaningar, men med gemensamma värderingar och tydlig utbildning har Elinstallationer Örjan Nilsson AB blivit ett välkänt namn i trakten.

– Jag har satsat mycket, och medvetet, på unga medarbetare. Dels tycker jag att det är roligt att ge dem chansen, samtidigt som jag ser det som en drift att utbilda dem och föra vidare mina kunskaper och värderingar, något som har tagits emot väl. För mig är de grundläggande värderingarna otroligt viktiga, att passa tider, uppträda korrekt och artigt, vara ärlig och be om ursäkt. Att alla verkligen anammat det tycker jag är väldigt roligt, berättar Örjan.

Framtidens områden

Med en hel drös av ny motivation fortsätter arbetet att utveckla Åtvidabergsföretaget, och visst finns det en kostym att växa i. Företagaren har flera planer.

– Fiber, serviceansvar, elsäkerhet på industrier och elbesiktningar, det finns flera utvecklingsområden, men jag har inte som mål att vi ska växa och bli dubbelt så stora, utan vi ska bli ännu bättre inom de områden vi jobbar, avslutar Örjan Nilsson.