• Kalle Ektörne siktar mot nya triathlontävlingar under året samtidigt som han driver och utvecklar Linköpingsbutiken Cykelspecialisten, som numera finns i nya lokaler på Vasavägen. Foto: Dennis Petersson
  • Med en gedigen erfarenhet av tävlingscyklande kan Kalle Ektörne ge tips och råd för att varje kund ska hitta rätt produkt redan från början. Foto: Dennis Petersson
  • Under förra året genomförde han ett tufft världsmästerskap i USA, Oklahoma. Foto: Privat

Han brinner för triathlonsporten

3.8 kilometer simning, 180 kilometer på cykeln och 42.2 kilometer till fots, det är inga problem för triathlonutövaren Kalle Ektörne från Linköping. Med ett nyligen genomfört världsmästerskap i ryggen blickar han framåt mot nya tävlingar, samtidigt som han driver och utvecklar sin butik Cykelspecialisten som numera har flyttat in i nya lokaler. – Det känns jätteroligt med något nytt, berättar han.

Platsen var Oklahoma City och världens bästa triathlonutövare hade samlats för att göra upp om de prestigefyllda medaljerna. Åtta av deltagarna var från Sverige, däribland Linköpingskillen och debutanten Kalle Ektörne. Med en stundtals hög temperatur, och dessutom risk för storm, gav han sig iväg på en lång resa under krävande förhållanden. Elva timmar senare korsade han mållinjen som tävlande i åldersgruppen 40 till 44 år, och uppfyllde därmed hans mål, att genomföra det minst sagt tuffa triathlonloppet.

– Simningen var det tuffaste jag har varit med om, det blåste från alla möjliga håll och kanter, så det var väldigt tröttsamt. Jag tror det var sju stycken i proffsklassen som fick avbryta tävlingen, men vi, i min åldersgrupp, är lite hårdare, och jag är jättenöjd att jag tog mig i mål till slut, säger Kalle Ektörne och fortsätter:

– Under cyklingen drabbades jag av tre punkteringar och efter det kändes loppet kört. Innan dess hade jag bra chanser att placera mig på topp tio, men det är sånt som händer och det hela var trots allt en jättehäftig upplevelse.

Tränar hela kroppen

Nu blickar 42-åringen fram mot fler triathlonutmaningar, bland annat Iron Man-tävlingarna i Jönköping och Kalmar, två konkurrensfyllda tillställningar.

– Jag är inte där för att vinna, jag har både familj och driver Cykelspecialisten här i Linköping, så tiden för att bli bäst finns inte. Anledningen till att jag tävlar är helt enkelt för att det är så roligt och variationsrikt, när man utöver triathlon tränar man hela kroppen och förebygger därför skador, säger Ektörne, som ursprungligen kommer från USA, men kom till Sverige år 1998 tack vare frun Emma och dottern Oliwia som stöttar honom i hans triathlonutövande.

Specialiserad butik

I tre år har han drivit butiken som nyligen flyttade in i Profilservice gamla lokaler på Vasavägen. Specialiserad på triathlon, tävlingscykling och mountainbike reparera och säljer han både cyklar och tillbehör. Med en bra erfarenhet kan han ge råd och tips för att allt ska bli rätt redan från början. 

– Jag hoppas att verksamheten ska kunna växa i takt med att triathlonsporten blir allt större. Vi flyttade in här 1 februari och det känns jätteroligt med något nytt. Här syns vi bättre och lokalerna är fräschare, avslutar Ektörne.