• Jens Källkvist spenderar många timmar av sin fritid på att se på ishockey. Foto: Carolina Fransson
  • Sedan januari förra året äger Jens Källkvist GK Feskarn, men han har långt tidigare varit med och hjälpt sin far med företaget. Foto: Carolina Fransson
  • Jens Källkvist spenderar många timmar av sin fritid på att se på ishockey. Foto: Carolina Fransson

Han ger spelare feedback

Jens Källkvist ser alla LHC:s matcher. På plats eller på tv. Klubbens förre spelare tycker om att analysera matcherna och vill i framtiden gärna bli spelaragent.

Vi bestämmer träff utanför Saab arena. Jens Källkvist är ledig några timmar för en intervju. Sedan januari förra året äger han GK Feskarn, som säljer fisk på torg, utanför butiker och i samband med event. Han tog över företaget av sin far som innan dess drivit det i 28 år.

– Jag tyckte det var dags för honom att flytta lite på sig, ler han.

Började spela som sjuåring

Jens Källkvist var med och hjälpte sin pappa i företaget redan som liten. I dag körs fisken till Östergötland, men på den tiden fick de åka ner till Göteborg för att hämta den.

– Jag fick följa med i lastbilen några gånger. När mamma gick till jobbet ville inte pappa åka ner till Göteborg själv så jag sjukanmäldes och fick följa med. Oavsett vad föräldrarna gör är det ju alltid kul för barn att vara med dem på jobbet. Jag såg mycket längs vägen och var med på auktioner där det stod gubbar och räckte upp handen och budade, berättar han.

Han äter inte så mycket fisk själv.

– Det blir så när man jobbar och står i det hela dagarna, men jag har många vänner som handlar av mig. Och jag tror jag fick uppåt 40 inbjudningar till kräftskivor i år, skrattar han.

Jobbet är fritt och han kan till viss del styra sina tider själv. Det är också lätt att kombinera med hans stora intresse, ishockey. Jens Källkvist började spela ishockey som sjuåring.

– Många började när de var sex, men det fanns ingen plats för mig i LHC då så jag började med att spela bandy. Jag lärde mig att åka skridskor vettigt och sen spelade jag en säsong med 85:orna utan att vara med på matcherna, säger han.

Kombinerar hockey och arbete

Hela uppväxten spelade han med LHC. Under högstadiet läste han hockeyprofil på Kungsbergska skolan och sedan blev det hockeygymnasiet. Efter gymnasiet började han arbeta hos sin far och kombinerade arbetet med spel i Mjölby Hockey. 2003 tog han SM-guld med LHC:s U16-lag i Stångebrohallen. I dag kombinerar han också arbetet med ishockey, men numera är han mer på läktaren än nere på isen.

– Jag bestämde mig till slut för att kliva av isen för det kräver så otroligt mycket om man ska nå resultat och klättra uppåt i seriesystem. Vill man satsa helhjärtat är man nästan aldrig ledig, säger han.

När han ser tillbaka på tiden som spelare ångrar han dock att han inte fortsatte några år till. Då och då kör han några pass på isen. Med vänner och genom företagsevent.

Ger feedback till spelarna

Han har många vänner i SHL och i de utländska ligorna och han gillar att följa hur det går för dem.

– Det är kul att se och ge feedback. Anton Karlsson är en jättegod vän till mig och jag brukar lägga märke till hur han spelar. Vi analyserar matcherna efteråt. Jag är ju lite mupp och lägger märke till saker från läktaren som en vanlig besökare kanske inte tänker på, säger han.

Han gör en hel del resor för att hälsa på vänner i de utländska ligorna.

Efter jul ska han hälsa på Jonas Junland i Schweiz. Patrik Zackrisson har han redan hälsat på flera gånger i Ryssland.

– Det är så annorlunda i Ryssland jämfört med här. Här har vi fina arenor överallt. Det spelar ingen roll till vilken stad i Sverige du åker. I Ryssland finns det fina arenor i vissa områden. I andra områden är det stökigt och man dricker öl och röker cigg på läktarna, säger han. 

Han har mycket kunskap i och med eget spelande och genom att ha sett många matcher. En dröm i framtiden är att arbeta som spelaragent.

– Att åka runt och plocka unga talanger är en dröm. Kanske kan jag göra det med Patrik (Zackrisson) och Jonas (Junland) i framtiden. Då får man en helhet eftersom de har så mycket erfarenhet från spel i Ryssland, USA och landslaget, säger han.

 

Jens Källkvist

Född: 1987

Uppvuxen i: Jägarvallen

Familj  Dotter, en två år äldre bror, mamma och pappa.

Gör: Äger GK Feskarn

Intresse: Ishockey