• Barnbarnet August Jancke, fyra år. Foto: Patrik Ekström
  • Ingvar Gustavsson sitter i dag i styrelsen för Östgötamat. Foto: Patrik Ekström
  • Ingvar Gustavsson var naturligtvis på Östgötamatmässan. Foto: Patrik Ekström

Han gör korv till guld

I ett ganska anonymt industrihus på Tornbyområdet i Linköping finns en av landets mest framgångsrika charkfabriker. Eklunds chark har under de senaste åren vunnit ett stort antal guldmedaljer för sina produkter och mannen bakom succén heter Ingvar Gustavsson.

Född och uppvuxen i Linköping, men kanske mest känd som godiskung. Ja, så kanske man med några enkla ord kan beskriva Ingvar Gustavsson, som varit verksam länge i Linköping, men inte har några planer på att dra sig tillbaka från det aktiva näringslivet.

– Nu tycker jag livet är som bäst, menar Ingvar och ler med hela ansiktet. Han kan se tillbaka på ett spännande år som ägare och ledare för Eklunds chark, då företaget i år tagit hem inte mindre än sex guldmedaljer för sina korvprodukter. Konkurrensen är stenhård i branschen då cirka 65 – 70 charkföretag lämnar in sina produkter för bedömning vid Chark-SM, som hålls i Göteborg vart annat år. I år var det en formidabel framgång för Ingvar Gustavsson och hans personal.

Började som styckmästare

Bondsonen Ingvar Gustavsson har en ganska brokig bakgrund innan det blev korv som specialområde. Yrkeslivet började som biträde i en av stadens Ica-butiker, vilket kanske var naturligt då uppväxten präglades av djurhållning och därmed sammanhängande slakt. Steget var därmed inte långt till att ägna sig åt styckning och efter utbildning blev titeln för herr Gustavsson ”styckmästare”.

– Hade en mamma som kunde mycket om mat och då vi hade både kor, hästar, grisar och höns hemma på gården, blev intresset för styckning ganska naturligt, säger Ingvar när vi sitter på kontoret till charkfabriken i Tornby. Efter ett par år som styckare ville jag dock prova något annat och blev försäljare hos ett brödföretag, Brödman, som låg i Tannefors. I samband med att företaget såldes, så blev jag både försäljningschef och personalchef , vilket innebar att jag fick jag lära mig att leda personal, något som jag senare haft nytta av i mitt yrkesliv, menar Ingvar Gustavsson.

Framgångssagan tack vare Oldsberg

Efter att ha fått en förfrågan om att köpa in sig i ett grossistföretag 1977, som sålde både bröd och godis, var entreprenören Ingvar Gustavsson inte sen att anta den nya utmaningen och köpte in sig i företaget. Med sin erfarenhet från både försäljning och personalledning dröjde det inte länge förrän Ingvar stod som ensam ägare till grossistföretaget. Företaget kom efter namnbyte att heta KIAB och kunde erbjuda godis från alla tillverkare. KIAB kom att bli känt över hela Sverige i samband med att Ingvars gode vän, tv-legendaren Ingvar Oldsberg i sitt tv-program ”Oldsberg för närvarande” intervjuade Ingvar Gustavsson, som inte var sen att erbjuda programledaren att auktionera ut världens största godiskorg i programserien. Detta fick stor genomslagskraft och hade betydelse för KIAB:s marknadsföring och företaget blev snabbt en av Sveriges största grossister på godis. Auktionen inbringade så småningom 1,6 miljoner kronor, som skänktes till barnhemmen i Rumänien. Välgörenhet är något som ligger Ingvar Gustavsson varmt om hjärtat.

Uppköpt av Axfood

Efter att under nitton år drivit upp KIAB till ett välkänt grossistföretag med cirka fyrtio anställda och marknadsledande i Sverige började företaget bli intressant för andra stora aktörer i branschen. Livsmedelsgrossisten Axfood kom med ett bud som inte gick att tacka nej till och 1999 såldes företaget.

– Visst var det svårt att sälja mitt livsverk, men jag tyckte att det var dags att gå vidare och började med lite fastighetsaffärer och då den här fastigheten vi sitter i blev till salu köpte jag. Det var Dendu chark, som hade sin tillverkning här och när dom flyttade köpte jag Eklunds chark, som låg på Gillbergagatan och flyttade den tillverkningen hit. Då ställde jag mig faktiskt frågan ”Vad har jag nu givit mig in på?”, säger Ingvar Gustavsson och skrattar.

Guldmedaljer på väggen

 Ingvar Gustavssons företag blomstrar och är nu på väg att bli riktigt känt tack vare sina framgångar med att förädla dom gamla recepten på korv och att utöka sortimentet med nya produkter. 2010 köpte Ingvar Gustavsson också charkföretaget Göstas i Motala och flyttade deras tillverkning och personal till Linköpingsfabriken. Genom att ha en orädd attityd till att prova något nytt har framgångarna kommit och detta har också uppmärksammats av andra i matbranschen. Ingvar Gustavsson sitter i dag i styrelsen för Östgötamat, som har till uppgift att värna om den regionala matkulturen och propagera för att vi konsumenter ska handla det som är närproducerat. Ingvar Gustavsson har sett till att gamla östgötarecept kommer till användning och genom förädling givit konsumenterna produkter som fått guldmedaljer att blänka på väggen.

 

Fakta:

Eklunds chark har funnits i Linköping sedan 1950 och har en stor unik receptsamling för bland annat korvtillverkning. Efter att Ingvar Gustavsson köpte företaget 2007 och tog över personalen har framgångarna kommit.