• Christoffer Nobin är stiftelsen Östgötamusikens val som efterträdare till chefsdirigenten och den konstnärliga ledaren Cathrine Winnes. Han tar över ansvaret vid årsskiftet.
  • Christoffer Nobin är stiftelsen Östgötamusikens val som efterträdare till chefsdirigenten och den konstnärliga ledaren Cathrine Winnes. Han tar över ansvaret vid årsskiftet.

Han ska basa över Blåsarsymfonikerna

För symfoniorkestrar runt om i världen är han en eftertraktad aktör, i Sverige är han mer än så. Christoffer Nobin är Östgötamusikens val som efterträdare till chefsdirigenten och den konstnärliga ledaren Cathrine Winnes. Vid årsskiftet tar han över det prestigefyllda ansvaret. – Jag ser det som en fantastisk möjlighet, säger Ösgöta Blåsarsymfonikers nya bas.

Mitt i det späckade schemat, på en flygbuss på väg mot nästa uppdrag, får vår tidning kontakt med Christoffer Nobin. Stiftelsen Östgötamusiken har precis presenterat honom som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Östgöta Blåsarsymfoniker, en av Sveriges ledande professionella blåsorkestrar, och när han fick erbjudandet, då tvekade han inte en sekund.

– Jag var hos Östgötamusiken i höstas och genomförde den första produktionen för säsongen på Konsert & Kongress i Linköping. Vi kom väldigt bra överens, och det jag inte visste var att de just då var på jakt efter en efterträdare till Cathrine Winnes. Två månader senare fick jag en förfrågan, jag tackade ja och sedan var det inte mer med det, säger Christoffer Nobin med en glad stämma.

Stor erfarenhet

Trots hans ringa ålder på 38 år är hans meritlista lång. Han har bland annat spelat in dataspelsmusik med London Symphony Orchestra, arbetat vid Metropolitan Opera i New York, Grosses Festspielhaus i Salzburg och Minato Mirai Hall i Tokyo. Här i Sverige har han dirigerat merparten av symfoniorkestrarna och varit verksam vid operahusen i Stockholm, Göteborg och Malmö, och cv:et tar inte slut där.

– Mitt första officiella uppdrag i professionella sammanhang gjorde jag för fem år sedan, innan dess har jag givetvis varit aktiv under många år fast på lägre nivåer. Dirigent är inte något man blir från den ena dagen till den andra, det är en växande process. Det börjar redan när man vi bestämma vid klassens timme och fortsätter när man vill styra över repertoaren när man har bildat ett rockband, säger Östgötamusikens nya chefsdirigent.

Höga förväntningar

Vid årsskiftet tillträder han som konstnärlig ledare, under sommaren tar han på sig ansvaret för chefsdirigent, sedan väntar ett spännande samarbete, iallafall om du frågar Nobin själv.

– Jag ser det som en fantastisk möjlighet. Musikerna verkar vara väldigt öppna och trevliga och när man tillhör en blåsorkester är man vanligtvis väldigt van vid att ta till flera olika musikaliska grepp, vilket jag tror kommer att passa mig bra. Jag tycker om arbeta med flera musikaliska yttringar, så jag tror det kommer att bli ett spännande samarbete. Jag ser verkligen fram emot att påbörja arbetet, avslutar Christoffer Nobin.