• När entreprenören Niclas Söör slår upp dörrarna till sitt nya företag DoSpace hoppas han erbjuda Linköpings häftigaste arbetsplats. Foto: Dennis Petersson
  • Idén bygger på att små bolag ska ha samma möjligheter till bra och smidiga arbetsplatser som de stora bolagsjättarna så som Google och Microsoft. Foto: Dennis Petersson
  • Allt är inte klart ännu. Under första veckan i december planeras verksamheten vara igång. Foto: Dennis Petersson

Han startar Sverigeunikt företag

Han studerar industriell ekonomi vid Linköpings Universitet, jobbar extra på det kommunala bolaget Mjärdevi Science Park och står i startgroparna med sitt nystartade företag DoSpace. Niclas Söör har många bollar i luften, men nu fokuserar han på att öppna "Linköpings häftigaste arbetsplats". "Marknaden idag levererar inget bra alternativ", hävdar den unga entreprenören. – Det jag erbjuder finns inte i hela Sverige, inte heller i stora delar av Europa, så det är ganska unikt och platserna är faktiskt redan halvfulla, vilket jag är jättenöjd med då jag inte slagit på den stora trumman ännu.

Konceptet handlar om att erbjuda små bolag möjligheten till lika bra, smidiga och effektiva arbetsplatser som de etablerade bolagsjättarna. Med sitt nystartade företag, DoSpace, kommer Niclas Söör att hyra ut skrivbordsplatser på månadsbasis, vilket i sin tur ger tillgång till en toppmodern lokal med alla nödvändiga faciliteter som krävs, till exempel nätverk, mötesrum och skrivare. 

– När jag började att jobba här ute i Mjärdevi kom jag i kontakt med de lösningar som finns för små bolag i dagsläget. Jag tyckte att de var tråkiga, att de inte mötte de krav som de små företagen har, så jag såg en lucka på marknaden. Tack vare att marknaden inte levererar något tillräckligt bra alternativ valde jag att satsa, säger Niclas Söör.

Kan påverka

Till en början kommer lokalen att ha plats för 18 medarbetare, som alla kan vara med och påverka arbetsplatsens utformning och funktion. Företaget kommer att starta upp som en beta-version, vilket innebär att verksamheten inte är helt spikad, utan tanken är att den ska ta form under tidens gång.

– När alla är på plats hoppas jag att det här är Linköpings häftigaste arbetsplats och "the place to be". Jag är en sån som tror att miljöerna vi vistas i kan inspirera oss, att ett rum som är schysst inrett med element du kan vila ögonen på ger mer energi och uppmuntrar till mer nytänkande än ett vitt, kalt och tråkigt rum, säger studenten, som har sina rötter i Sigtuna. 

Sociala vinster

Förutom de materiella tillgångarna kommer medlemmarna även att kunna ta del av ett socialt nätverk, något som passar perfekt för startupföretag och till viss del även stora firmor som letar efter ett satellitkontor, menar egenföretagaren. Tanken är att öppna upp portarna under första veckan i december. 

– I framtiden vill jag öppna lokaler på fler platser i Linköping då tanken är att du genom ett medlemskap ska kunna ha tillgång till ett antal arbetsplatser. Samtidigt finns ju de svagheter jag ser på marknaden, med kontorshotell och osmidiga lösningar, i hela landet, så möjligheterna är stora, säger Niclas Söör och avslutar: