• Fredrik Bergqvist sticker ut hakan. Foto: Tommy Pettersson

Han vill göra street racing laglig

Street racing är en form olagliga biltävlingar som körs på vanliga gator och vägar på tider när det inte är så mycket annan trafik i omlopp.
Street racingen betraktas som farlig för både deltagare såväl som för omvärlden. Oftast är det yngre män som kör korta och vansinnigt snabba lopp i tävling en mot en. Bland en stor del av allmänheten och samhället ordningsmakt kallas den spontana streetracingen för buskörning på allmän väg.

Legalisering på gång

Mest uppmärksammad var den olagliga Stockholm Open, där tävlande från hela Sverige samlades för att göra upp om  vem som hade den snabbaste bilen på gatan. Tävlingarna och samlingarna sker för det mesta nattetid när det är som lättast att smita från polisen.
Det finns dock lagliga former av Street racing men då handlar det om avstängda gator och diverse tillstånd. På vissa håll Sverige höjs nu röster för att få in hela streetracingrörelsen under en legal organisation, så även i Norrköping.
Det är oppositionsrådet, tillika moderaten Fredrik Bergqvist som vill göra ”sporten” laglig. Bergqvist tog nyligen initiativet till en träff med medlemmar ur speedwayföreningen Vargarna i Kråkvilan för att få hjälp med en laglig organisation för streetraceevenemang.
– Vi presenterade vårt förslag för Vargarna om att lyfta upp och göra Street race lagligt och de ser positivt på det. Det handlar bland annat om att utveckla området vid Kråkvilan. Vi kan börja med att asfaltera parkeringen närmast Slakthusvägen och göra en ”Driftingbox” där sedan kan kommunen hjälpa till att hitta och lagliggöra längre startsträckor för tävlingarna på andra håll i Norrköping.