• Stångs Magasin. Foto: Leelou Lewis
  • The Lamp Restaurant. Foto: Leelou Lewis
  • Verandan Vid Ån. Foto: Leelou Lewis
  • Restaurang Pappa Gappra i Norköpping. Foto: Leelou Lewis

Handboken White Guide har varit ute igen

Både Norrköping och Linköping har restauranger som nämns i White Guide.
White Guide är en handbok med de allra bästa matställena i landet. Kritikerna bakom handboken bedömer cirka 600 olika restauranger och krogar i hela Sverige och rekommenderar sedan både nykomna och äldre restauranger. De grundar inte endast bedömningen på maten som serveras men även stämning och miljö, återvinning, hållbarhet och förnyelse. De gör ofta återbesök för att ge korrekt bedömning. Det finns ett fler tal olika upplagor av White Guide i bokform och de finns även digitalt. Det är en utmärkt bok för matentusiaster och även de som värderar eller intresseras av mat.

Linköping

Den skapligt nya Restaurang Pappa Grappa, i Linköping, fick omdömet ”God Klass” av White Guides kritiker. ”Det är inte det avskalade enkla italienska köket utan lite extra av allt” står det om maten som beskrivs vara fylld av brytande smaker i White Guide.

Storan Restaurang ligger så centralt som möjligt, på Stora torget i Linköping. Ambitionerna på menyn beskrivs ha höjts sakta men säkert under åren och har enligt White Guide ”helt klart närmat sig en mer avancerad matlagning”. ”God klass” är omdömet av restaurangen. ”Proffsigt bemötande” av de olika stilarna och önskemålen och ”träffsäkra smaker” är komplimanger som ges av White Guides kritiker.

Linköpings restaurang Stångs Magasin får likaså omdömet ”God Klass”. Restaurangen serverar kravmärkt och ger en vacker vy över Stångån. White Guide beskriver bland annat maten som ”mustig” och komplimenterar även vinrekommendationerna.

Vid Scandic Hotel ligger restaurangen Verandan Vid Ån, som beskrivs i White Guide som ”trivsam” med ett ”estiskt-kreativt” kök. Servitörerna beskrivs ha ”uppmärksamhet och kunnighet som får en att förflyttas till kontinenten”. Även Verandan Vid Ån fick omdömet ”God Klass” av White Guides kritiker.

Norrköping

I centrala Norrköping ligger Restaurang Pappa Grappa som funnits i cirka 20 år. Precis som ”tvilling-kroken” i grannstaden, Linköping, fick denna omdömet ”God Klass” av White Guide. Samt blev den komplimenterad för de ”rustika och mättade medelhavssmakerna”. Vinlistan och hovmästarens goda råd imponerade kritikerna.

The Lamp Restaurant gavs omdömet ”God Klass” i White Guide. Enligt guiden är det en bra plats för både ensamätare och större sällskap. Menyn består, enligt White Guide, av ”säkra kort” och maten beskrivs som bland annat saftig, syrlig och retande för smaklökarna.

GIN är en skapligt nyöppnad restaurang i Norrköping som har fått sig ett högre betyg; ”Mycket god Klass”, av White Guides kritiker. Namnet står för Gastronomi Inspiration Norrköping och allt från stämning till mat komplimenteras i White Guide. Menyn är liten men fylld av fantastiska smaker som White Guides kritiker uppskattade starkt.