• Handbollsfest i Linköping. Den 6 eller 7 maj nästa år gör Sveriges herrar upp med Ryssland i en spännande EM-kvalmatch som avgörs i Saab Arena.
  • Anders Thorén, eventproduktionschef på Visit Linköping och Co, är glad över att Linköpingsborna får chansen att se handboll i världsklass på hemmaplan. Foto: Fanny Miles

Handbollsrysare avgörs i Linköping

Under förra veckan rådde det handbollsfeber i landet då dam-EM avgjordes i våra svenska arenor. Nu finns det ytterligare skäl att jubla för sportens alla fans, inte minst i Linköping, då herrlandslagets EM-kvalrysare mot Ryssland avgörs i Saab Arena den 6 eller 7 maj nästa år.

Den nyblivna förbundskaptenen Kristján Andrésson tog nyligen ut sin trupp till handbolls-VM i Frankrike nästa år. Med stjärnor som Lukas Nilsson, Mattias Zachrisson och Jesper Nielsen är förväntningarna höga på svenska framgångar. Samma stjärnor lär med största sannolikhet leda Sverige i det stundande kvalet till EM i Kroatien 2018, ett kval som till viss del avgörs i Linköping. Den 6 eller 7 maj spelas nämligen omgång fyra i Saab Arena, då Sverige möter konkurrenterna från Ryssland.

– Det känns härligt att Linköpingsborna ges möjlighet att se internationell mästarkamp i handboll på hemmaplan igen. Sverige och Ryssland har ett långt förflutet som två världsledande nationer i handboll. Vi kommer bjudas på en match i absoluta världsklass när de kvalar om en plats till nästa Europamästerskap, säger Anders Thorén, eventproduktionschef på Visit Linköping och Co.

Fem år sedan

Senast Linköping stod som värd för landslagshandboll var för fem år sedan, då VM gick av stapeln i Sverige. Då var Linköpingsarenan fullproppad med internationella och nationella besökare som tillsammans skapade en perfekt stämning under gruppspelet.

– Det blir verkligen kul att komma till Linköping i vår. Linköping är en anrik handbollsstad och har en fantastisk satsning på ungdomshandboll. Vi ser fram emot att bjuda på ett spännande EM-kval i Linköping, säger Stefan Lövgren, vd på Svenska Handbollslandslaget AB.

Direktkvalificering

Förutom Ryssland ställs Sverige mot Slovakien och Montenegro på sin jakt efter en direktkvalificering till EM-turneringen i Kroatien, som spelas mellan den 12 och 28 januari 2018.