• Ett blivande kommunalråd? Nu tar Fredrik Ebbestad plats i Åtvidabergs kommunalfullmäktige. Foto: Patrik Ekström

Handlarn tar plats i kommunalfullmäktige

Fredrik Ebbestad, lanthandlare i Grebo beslutade sig för att ge sig in i politiken och gick för drygt ett år sedan med i Moderaterna. Han hade som ambition att ta en plats i kommunalfullmäktige och med hjälp av rekordmånga personkryss har han nu, något överraskad, nått sitt mål.

Det var inte självklart för Fredrik, eller ”Figge” som han kallas av både kunder och vänner, att gå med i moderaterna även om han ibland röstat på dem i riksdagsvalet.

– Nej, jag har nog varit mer röd än blå tidigare och jag kände nog att jag som handelsman hade mina sympatier hos just moderaterna. Att det sedan är valår i år spelade självklart in för mig, menar Fredrik som slagit sig ner framför mig med en kopp kaffe i näven.

Rekordmånga kryss

– Inte hade jag trott att jag skulle få rekordmånga kryss och i sådan omfattning att jag numera blivit moderaternas förstanamn i Åtvidaberg. Jag fick hela 102 kryss och den som kom två kanske drygt 90. Det var nog bara några sossar som fick fler kryss än jag. Självklart var jag inte beredd på det här och det verkar inte som någon annan var det heller så nu så kommer man tillsätta en externgrupp som ska titta på vem som ska sitta vart. Men det är helt klart att jag kommer att sitta i kommunalfullmäktige under de närmaste fyra åren, berättar fredrik Ebbestad vidare och fyller samtidigt i med att han inte på något sätt gjort någon särskild personvalskampanj.

Ingen kampanj

– Det enda jag gjort är att jag skrev på min facebook-sida fyra dagar innan valet om varför jag valt att gå in i politiken och att jag inte alls ska sluta som handlare. Den satte jag även upp i min butik i Grebo men det var också allt, det vill jag vara tydlig med. Jag tycker nog egentligen att själva systemet med personkryss är diskutabelt på flera sätt, menar Fredrik Ebbestad som nu tänker handla för Åtvidabergs bästa och en sak är just kommunens ekonomi som måste rätas upp.

Jag har en vision

– Åtvidaberg dras med stora skulder och det kan inte fortsätta. Det är en sak som jag skulle vilja försöka få rätsida på sedan har jag en vision om att få hela Åtvidaberg att leva. När man kommer till oss så möts man av baksidan till en matvarubutik och tar man sig upp till torget möts man av en massa tomma och outhyrda lokaler. Även där finns det mycket att göra, menar handelsmannen och pubägaren Fredrik Ebbestad avslutningsvis.