• Kickbike blir mer och mer vanligt i rampen. Foto: Stefan Hedström
  • Algot Isaksson sätter en kickflip. Foto: Stefan Hedström
  • Anette Ilmrud och Caroline Johansson håller ställningarna. Foto: Stefan Hedström

Hangar fylld av extremsport

Något för alla

Hangaren Hot Sport Center i Ryd inrymmer allt från den anonyma klättraren till besök av skateboardlegenden Tony Hawk.

Extremsport blir bara mer och mer populärt och Hangaren bjuder på en stor portion av den varan, med en blandning av allt man kan tänka sig finnas inom ramp, klättring, trampolin och karate.

Ramper

Det som är vanligast att använda i ramp är kanske inlines och skateboard, men det är långt ifrån allt. Man kör cyklar som BMX, mountainbike och kickbike, eller sparkcykel, som bara blir mer och mer populärt.

- Sparkcyklarna håller på att ta över hela hallen, skojar receptions- och caféansvariga Anette Ilmrud.

– Snart kommer vi ha ett stort inlinesevent med tävlingar och mycket mera. Då kommer massa utövare att sova över i lokalen, berättar receptionisten Caroline Johansson.

Roller derby

I Hangaren huserar även roller derby-laget Go'Rullaz. Roller derby är en sport för enbart kvinnor med anor ända tillbaka till 1930-talet och där man använder sig av den gamla skolans rullskridskor. Kortfattat kan man säga att det går ut på att en speciell spelare (jammer) ska varva motståndarlaget runt en oval bana. Motståndarlaget försöker samtidigt med alla att medel stoppa jammern.

Utövare

14-årige Algot Isaksson har skejtat i två år och tränar varje dag, vilket redan har skördat framgångar med tre vunna tävlingar av fem. Intresset kom från hans storebror som är inlinesåkare.

– Målet är att få en sponsor. Kanske om några år, drömmer Algot Isakson.