• Man kan säga att Anders Persson har en stor del i utvecklingen av Mjärdevi. Foto: Julia Kimell
  • Här ser man en datortomografisk bild framställd med ny teknik som avbildar en inopererad hjärt-hjälppump (i blå färg). Foto: Julia Kimell

Hans forskning siktar på nobelpris

Som chef över en av Linköpings mest spektakulära verksamheter blir det långa dagar som gör stor skillnad, även om han säger sig ägna större delen av sin arbetstid åt att söka pengar. Men den tvärvetenskapliga forskningen, den gör enorm nytta och är banbrytande på många sätt.

– Vår forskning bidrar till snabbare, säkrare och billigare diagnoser, säger Anders Persson – mannen som är mer känd utomlands än i sin hemstad.

Nyligen gästade han Mjärdevi och Creactives frukostföreläsning och visade då sina makalöst färggranna bilder från insidan av kroppen och berättade om höjdpunkterna i sin karriär.

– Ju närmare Linköping man kommer, desto mer okända är vi. Många fler känner till oss utomlands. Men CMIV ligger mig mycket varmt om hjärtat just för den otroliga nyttan den gör för patienten.

Anders Perssons karriär inleddes på sommarjobbet som röntgenfotobiträde i Bollnäs, innan han gick röntgensköterskeutbildningen och därefter läkarlinjen. Sedan hann det bli 16 år hemma i Hälsingland innan Sectras vd Torbjörn Kronander landade med företagets röda flygplan och försökte locka honom till Linköping med löften om guld och gröna skogar, men framför allt behövde man hjälp med att utveckla sitt bildsystem. Sedan dess har CMIV hunnit växa med 90 forskare inklusive 40 doktorander. De står på tre ben: universitetet, landstinget och industrin – med patienten i mitten.

– Det är svårt att var allsmäktig, så vi siktar på att vara bäst i världen på ett område. För att kunna möta vårdens krav behövs teknik och forskning. Och all ny forskning behöver bilder. Linköping är bra på det här.

Sparar miljoner

Med hjälp av deras teknik behöver man i vissa fall inte göra några obduktioner. Tack vare postmortal imaging kan man med 3D-skanningen se mycket mer än om man bara fysiskt skär i en kropp.

– Vi kan också se vad som händer i vården egentligen – hur många slangar satt rätt under operationen som fick en dödlig utgång?

Stort fokus ligger på att jobba över gränserna, något man till exempel inte gör i Kina, berättar han. Snart flyttar CMIV till ett av de nya husen på sjukhusområdet och blir fyra gånger större och beläget mitt i området.

– Nyckeln var att få alla på sjukhuset att tro att de äger CMIV. ”Det är vårt”, säger de flesta avdelningarna, vi fick den bästa byggnaden utan att bråka, säger han finurligt.

Stadsministern hetsade

CMIV blev först i världen med att visualisera hjärtflödet och väggarnas rörlighet med hjälp av magnetkamera, och de använder en datortomograf med extremt låg stråldos. Sedan dess har man bland annat fryst ner en 220 kilo tung björn från Kolmården, 3D-printat en guldfalk inuti en mumie, framställt hjärnas funktion på bild och nu ligger siktet högt – nobelpriset.

– I början hade vi en femårsplan att ordna egna lokaler, upphandla egna skanningsapparater och rekrytera 20 doktorander. Tills Göran Person tyckte att det var för lång tid – verksamheten var för livsviktig och planen ändrades till fyra år vilket sedan kunde uppfyllas.

I framtiden tror man sig kunna skicka nanopartiklar till speciella kroppsdelar för att hitta och behandla cancer mer effektivt.

Uppgraderar

Redan 2003 kunde man köra en helkropp genom en datortomograf på 15 sekunder, för två år sedan var man nere på tre sekunder – med en otroligt jämn hastighet. Och tur det, för så fort farten bryts stämmer inte legobitarna. Men det gäller att hänga med i tekniken – redan i sommar byts maskinen till nästa generations.

– Kommer man in med rullstol i det rum där magnetkameran står blir den kvar här för evigt, eller tills någon släpper ut allt helium som håller kameran kall. Klockan stannar, och kreditkorten avmagnetiseras. Och förstås: protonerna i kroppen ställs in som kompassnålar efter magnetfältet. Det är därför bilderna blir så bra.

Narkolepsistudier

Just nu studerar man narkolepsi lite noggrannare, vad är det som händer i hjärnan? Man kan se hjärnfunktionerna i realtid. Rör man en hand lyser det i hjärnan.

– I framtiden kommer vi kunna kommunicera med patienterna på ett helt annat sätt, allt kan följas direkt på en skärm.

Jag frågar honom vad höjdpunkten i karriären hittills varit, och efter att han funderat en stund säger han:

– Åh, det finns så många. Det roligaste var nog när jag fick Lennart Nilsson-priset 2008, för bilderna som ”synliggör kroppens inre med unik precision, så att bilderna kan förstås och tolkas av både lekmannen och experten.”. Eller kanske Athena-priset för bästa vetenskapliga medicinska forskning i Sverige 2009!

Drömmen är att få nobelpris till någon forskargrupp inom CMIV för innovativ forskning, inte minst för att Sverige behöver det.

Fakta Anders Persson

Gör: Adjungerad professor i medicinsk bildvetenskap vid Linköpings universitet, överläkare i radiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping, chef och grundare av CMIV: Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering.

Född: I Bollnäs.

Bor: I Linköping, Ramshäll.

Familj: Hustrun Britt-Marie, barnen Johanna 24, Calle 22 och borderterriern Harry.

Intressen: Resa, vin, film, skruva på och uppfinna nya saker.

Favoritplats i Linköping: Stigbergsgatan där jag bor.

Motto: ”Du kommer längre om du får andra med dig.”