• Sluta med musik kan man inte menar Hans Lundgren: Foto: Emma Taube Sjöstedt

Hans Lundgren går i pension

Nu går Hans Lundgren i pension från sitt arbete som director musices vid Linköpings universitet men från musiken kan man aldrig gå i pension

Hans Lundgren är välkänd i Linköping och då inte bara för den kulturintresserade utan han har under nästan hela sitt yrkesverksamma liv varit aktuell och i strålkastarljuset. Men nu är den delen av hans liv slut i och med att han nu går i pension.

Ledde körer, dirigerade och administrerade

– Jag gör min sista dag på universitetet där jag varit anställd i 28 år och ansvarat för dels den rituella musiken vid våra olika ceremonier samt även varit dirigent för Linköpings studentsångare, för Östgöta Kammarkör och damkören Linnea. Men nu är det slut på det och min kalender är ganska tom. Jag har vetat vad jag skulle göra på tisdagar och torsdagar väldigt länge men nu har jag inga repetitioner inbokade och inte heller några konserter. Jag hoppas jag kan få vikariera lite, skrattar Hans Lundgren där han slagit sig ner mitt emot mig för att berätta lite om hur det känns att gå i pension men Hans menar att man aldrig kan pensionera sig från musiken. Hans Lundgren har dessutom aldrig haft något annat yrke än just att jobba med musik och då framför allt att leda och dirigera körer.

En diktator som leder

– Jag vet att det inte är riktigt förenligt med den rådande tidsandan men att dirigenten är lite av en diktator som leder kören med en fast hand och efter eget huvud. Sedan är inte det riktigt sant då jag visserligen tänkt ut hur ett stycke ska låta och tolkas men när jag så kommer till kören med det jag föresatt mig att vi ska göra så kan det ändras då varje musiker och sångare både direkt och indirekt har andra visioner om hur det kan låta, menar Hans när vi pratar lite om detta med att just dirigera. Hans Lundgren har undervisat på Lunnevads, LO:s musiklinje i Motala och Vadstena Folkhögskola för att nämna några av de skolor han varit på. Han har skrivit läroböcker och debattartiklar. Sedan drygt 20 år tillbaka är han väldigt engagerad i att körerna borde få en bra lokal att uppträda i samt flera mindre repetionslokaler.

Vi har ju ingen lokal jue...

– Det står ofta om att det behövs flera idrottshallar av olika slag men här pratar vi om en lokal som är anpassad utifrån de behov som finns men det är stört omöjligt att få gehör för det hos kommunen men jag ger mig inte i den här frågan, säger Hans med bestämdhet i rösten.

Tom kalaender

– Att gå i pension innebär att man får en tom kalender men jag har redan fått en beställning på ett körverk och det ska bli roligt att få börja med det. Sedan tänkte jag att skulle städa upp på all fem hårddiskar jag har samlat på mig. Sedan vill jag nog umgås med mina barn och barnbarn samt laga mat då jag har ett stort intresse för mat och dryck, avslutar Hans Lundgren som vi nog absolut inte hör det sista ifrån trots att han nu pensionerat sig.