• Karin Lorin driver Bosällets vedugnsbageri som är ett av stoppen på vägen runt Väster om stan. Foto: Fanny Miles
  • Stefan Hagdahl är smeden vid Bergsvägen. Foto: Fanny Miles

Hantverksrunda på slätten

Konstnärsrunda på östgötska slätten i riktig Österlenanda. De fem företagarna i Väster om stan har ritat ut en hantverksrunda blott ett stenkast från centrummullret.

En smedja, ett krukmakeri, en hantverksgård, ett vedugnsbageri och ett växthus är alla synliga under rundan.

– Vitsen är att tillge en hantverksrunda för att visa upp de verksamheter som finns här på östgötska slätten. Det blir både en sightseeingtur men också ett tillfälle att köpa gediget hantverk, säger Stefan Hagdahl som driver Hagdahls smide.

Tre mil runt

Rundan sträcker sig tre mil. Man kan börja turen varhelst man behagar.

– Vissa väljer att ta sig runt med cykel, andra med bil. Det är en variationsrik runda i varje fall, menar Stefan Hagdahl.

Härlig omgivning

Hos Hantverksgården i Ledberg ligger östgötaslätten öppen. Krukmakeriet vid trevägskorset, även det i Ledberg, har funnits i 30 år. Här arbetar Annika och Bernt Rudholm med gediget bruksgods. Annat är det hos Boställets vedugnsbageri som bakar bröd av närproducerade varor. I Växthuset i Rökinge kan man avsluta sin rundtur med att handla med sig grönsaker hem till kvällsmaten.

– Vi har samlat många olika delar. Dessutom är miljön i sig fantastisk, säger Stefan Hagdahl. Hans smedja uppfördes 1928 och ligger belägen intill Bergsvägen.

– Vår hantverksrunda håller ett behändigt format. En solig dag är det en härlig rundtur att göra, uppmanar smideskonstnären.