• Jonas Alvin jobbar på Stångs Magasin. Foto: Tommy Pettersson
  • Kristoffer Backlund. Foto: Tommy Pettersson
  • Mia Bremers arbetsplats är Gastro 19 i Vadstena. Foto: Katarina Westlund
  • Wilhelm Malmqvist. Foto: privat

Här är finalisterna till Årets Östgötakock

Den 19 mars är det dags för tävlingen Årets östgötakock. Finalisterna Mia Bremer, Wilhelm Malmqvist, Kristoffer Backlund och Jonas Alvin gör upp om titeln på mässan Makalöst gott.

– Jag är jättenöjd med mitt bidrag men det var inte väntat att jag skulle bli en av finalisterna, jag blev mållös när jag fick höra det, säger en lycklig Wilhelm Malmqvist.

De fyra finalisterna ska med östgötska råvaror skapa en vegetarisk förrätt och en varmrätt med flankstek från Bjursunds slakteri.

– Min matfilosofi är att jag gillar närodlad mat. I min motivering ville jag lyfta fram att man inte behöver köpa dyra råvaror, utan att du kan köpa billiga råvaror som potatis och lök och förvandla det till en exklusiv och välsmakande rätt, berättar Wilhelm Malmqvist.

”Hoppas att alla ger järnet”

Han låter mer än redo inför Årets östgötakock.

– Jag hoppas att alla ger järnet under tävlingen! Jag vill inte vinna för att det är en lätt match, utan för att det är en bra match.

 Himmelsby Gårdshotell

Wilhelm Malmqvist har tidigare arbetat på Thörnströms kök i Göteborg, Fiskekompaniet i Tromsø och haft praktik på Maaemo i Oslo som har tre Michelinstjärnor. Nyligen började han arbeta som sauce chef på Himmelsby Gårdshotell.

– På Himmelsby Gårdshotell lagar vi rustika och fina rätter med råvaror från närområdet. Köksmästaren Jonny Edepil gillar rustik mat medan jag har lärt mig mycket om fine dining på bland annat Maaemo. Att kombinera oss två kommer utveckla stället och ta det steget längre, säger Wilhelm Malmqvist.